Átadták Baja megújult városközpontját
A Tóth Kálmán téren megrendezett ünnepségen Zsigó Róbert polgármester megköszönte a kormány támogatását és a kivitelező kemény munkáját. Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: Baja összenőtt a Duna történelmével, a város központi terei, múltjának centrumai azok a helyek, ahol összesűrűsödik a táj és a történelem. Fontos, hogy ezek a terek élhetővé és elérhetővé váljanak minden polgár számára, ezt a mostani bajai városvezetés is jól felismerte, ügyesen sáfárkodott az elnyert pályázat összegével. – A megújult, reprezentatív térrel lendületet kap a térség gazdasága és kultúrája, gratulálok a felújítás eredményéhez – mondta az államtitkár. Mint Halász János visszaemlékezett: sorkatonai szolgálatait a vaskúti úti laktanyában töltötte, akkoriban a város nem a legjobb formáját mutatta, a mostani Bajára azonban nem lehet ráismerni – tette hozzá. – Mindig szívesen jövök ide, most különösen, hogy új fényében láthatom tündökölni a történelmi városrészt. Ez a fejlesztés a jövőnek épült. Erősíti a helyi identitást, egyben a város gazdasági stabilitásához is hozzájárulhat. Példaértékű felújítással van dolgunk, kívánom, hogy legyen örömük és boldogságuk a megújuló városukban – emelte ki Halász János.
2012. július 2.
Kecskemét: Kultúrák közötti párbeszéd európai és nemzeti értelemben – 12. Európai Gyermektalál
Kecskeméten idén tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Csiperó fesztivált, amelyre 24 ország 42 településéről érkeznek a gyerekek – számoltak be erről csütörtökön (június 21-én) a városházán tartott sajtótájékoztatón. A sajtótájékoztatón részt vett Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Farkas Gábor az Európa Jövője Egyesület elnöke, dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere és Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere. Kecskemét az ország, és a magyarság egyik példaadó jele. Ennek a példaadásnak pedig egyik zászlóshajója a Csiperó Fesztivál - mondta bevezetőjében Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A gyermektalálkozó Kecskemét önkormányzatától 40 millió forint, a Nemzeti Kulturális Alap fesztivál pályázati programjából 10 millió forint, a miniszteri keretből 12 millió forint támogatást kap. A támogatás mértéke jól tükrözi a minisztérium és a kormány elkötelezettségét az esemény kapcsán - emelte ki az államtitkár. Farkas Gábor az Európa Jövője Egyesület elnöke arról beszélt, hogy szervezőként úgy vannak a 12 Csiperóval, mint a szülő, akinek 12 gyereke van. Mindegyiket egyformán szeretik. Beszámolt arról is az elnök, hogy idén pontosan annyi országból érkeznek résztvevők, mint két éve. Igaz, cserélődtek. A gazdasági válság miatt ugyanis nem jönnek Kecskemétre Spanyolország, Görögország és a Balti államok. A szervezett formában érkező gyerekeket családoknál helyezik el. Minden második évben rendezik Kecskeméten e gyermektalálkozót, a közbenső években pedig a mostani vendéglátók gyermekei utaznak külföldre. Ezeket az utazásokat is az egyesület koordinálja.
2012. június 22.
Szükségünk van a fiatalokra
Halász János, az EMMI parlamenti államtitkára a Nemzeti Ifjúsági Tanács alakuló rendezvényén tartott beszédében kiemelte: az előző kormány nem volt kíváncsi a fiatalok véleményére, de most, a nemzeti együttműködés rendszerében igenis szükség van rájuk, és egy olyan szervezetre, mint a NIT. Azért is kérünk a fiataloktól tanácsot, mert más a nézőpontjuk, de ugyanakkor abban is bízunk, hogy ők is kíváncsiak a mi véleményünkre, tapasztalatainkra – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: egy erős nemzeti közösségnek szüksége van a generációk összefogására.
2012. június 19.
Közösek az értékeink
Legjobbkor van a legjobb helyen az, aki a természettudományok oktatása érdekében kész áldozni – hangsúlyozta Halász János, az EMMI parlamenti államtitkára Budapesten az MTA-ban, ahol kiemelkedő pedagógusok munkáját ismerték el immár 14. alkalommal. A kormány és az oktatásért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma messzemenően elkötelezett a műszaki és természettudományok oktatásának támogatása mellett. Az Ericssonnal tehát közösek az értékeink – nyomatékosította. Elmondta: az oktatásban eddig sajnálatos módon háttérbe szorult tudományágakat ismét hagsúlyossá kell tenni. Ezt a munkát a kormány az oktatási rendszer társadalmi igényeknek megfelelő átalakításának megkezdésével már elindította – emlékeztetett.
2012. június 12.
Meg kell tanulnunk túlélni
"Az 1920-as trianoni döntést követően Nekünk, Magyaroknak meg kellett tanulnunk túlélni, és egy új perspektívát felállítanunk, amely az összetartozást, nemzetben való együtt gondolkodást erősítette, erősíti. Új alapokra kellett helyezünk a Kárpát-medencei magyarság kulturális nemzetegyesítését." emelte ki beszédében Halász János az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Kecskeméten az Országzászló előtt. Az 1920-as trianoni békeszerződés következtében 3,5 millió honfitársunk került a határokon túlra. Segítenünk kell megmaradásukat - hangsúlyozta az ünnepi szónok, Halász János államtitkár.
2012. június 5.
Nyitott ajtó Nagykátán - megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján
"Az úgynevezett Trianon-kultuszt az elementáris igazságérzet hozta működésbe, de itt nem a kultuszon van a hangsúly, hiszen az egy formálódó szertartásrend, a lényeg valójában az összetartozás érzésének mély megélése." -emelte ki beszédében Halász János Nagykátán június 2-án a Trianon megemlékezésen. A magyar Országgyűlés két éve 2010. május 31-én törvénybe iktatta a nemzeti összetartozás napját, az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező nemzeti emléknap megtartását. "Még csak két év telt el azóta, de már alig van olyan településünk, ahol az első világháborús emlékmű közelében ne állították volna vissza az egykori országzászlót, vagy ne készítettek volna Trianonra utaló emlékműveket. 1956 ősze óta nem volt olyan erős a nemzeti identitás, mint napjainkban." hangsúlyozta a megemlékezésen az államtitkár.
2012. június 4.
Fejlesztés a Debreceni Javítóintézetben
Harminchat férőhellyel bővült az Emberi Erőforrások Minisztériuma debreceni javítóintézetének előzetes letartóztatást végrehajtó részlege; a 269,4 millió forintos minisztériumi forrásból megvalósult beruházást Halász János, az Emmi parlamenti államtitkára adta át csütörtökön. Az Emmi jelenleg négy javítóintézetnek a fenntartója, de szükség van újabb ilyen intézetre, ezért a Dunántúlon kétmilliárdos költséggel 80 férőhelyes javítóintézetet építenek, a szakmai programját a debreceni intézet fogja koordinálni - jelentette be az államtitkár. Hozzátette: a 14 éve, országosan is példaszerűen működő debreceni javítóintézet a bíróságok által előzetes letartóztatásba helyezett fiúkat, illetve javítóintézeti nevelésre ítélt, 14 és 19 év közötti fiúkat fogad. Az eseményen Halász János egy kérdésre válaszolva elmondta: „Az országban négy helyen tart fenn a minisztériumunk hasonló intézményt és az itt folyó munka pedagógiai és tartalmi szempontból példértékű. Ezért van az, hogy odafigyelünk a fejlesztésre, és ama újra egy debreceni intézmény fejlődött, a minisztérium 282 millió forintot biztosított ehhez a fejlesztéshez.”
2012. június 1.
Közösségi erő és minőség a Sesztina Galériában
Kossuth-díjas festőművész, Szentadrássy István képeiből rendezett kiállításon a vendégeket Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára köszöntötte a debreceni Sesztina Galériában. Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy bár a kortárs művészet vidéken jelenleg nincs könnyű helyzetben, főleg a magángalériák tekintetében, több hasonló kiállítótérre lenne szükség a vidéki városokban, ahol az értékes alkotások és az érdeklődő közönség ilyen példaértékűen egymásra találhatnak. A Federico Garcia Lorca Cigány románcok című versciklusának ihletésére készített festményekből álló kiállítást Daróczi Ágnes, kulturális menedzser nyitotta meg.
2012. május 19.
A tánc közösségre nevel - konferencia megnyitó ünnepség a Hagyományok Házában
A tánc közösségre nevel, emellett fontos a népi kultúra megőrzése szempontjából – hangsúlyozta Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken, a 40 éves táncházmozgalom alkalmából rendezett konferencia megnyitó ünnepségén. A Hagyományok Házában szervezett ünnepségen Halász János kiemelte: a nemzeti, népi kultúra megőrzése a magyarság fennmaradásának egyetlen lehetősége. A néptánc pedig, a hagyomány és a kreativitás közt teremt kapcsolatot – tette hozzá az államtitkár. Halász János - Kodály Zoltánt idézve - elmondta: „a művelt rétegen a sor, hogy megőrizze a hagyományokat”. A táncházmozgalommal megkezdődött ez a folyamat – hangsúlyozta.
2012. április 1.
A közösségi művelődés jelentősége - Köszöntő beszéd a Debreceni Zsidó Hitközség Purim rendezvényen
2012.március 11-én Debrecenben megalakult a Közép- és Kelet Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Szövetségének Egyesülete.A szervezet a Debreceni Zsidó Hitközség kezdeményezésére jött létre. Az ünnepségen Halász János beszédében hangsúlyozta: "Nemzetünk versenyképessége csak akkor növelhető, ha a legfőbb erőforrásainkat stratégiai szinten tervezve használjuk fel, világosan körvonalazott jövőkép alapján, a nemzeti közösség által elfogadott küldetéssel, határozott, ugyanakkor rugalmasan alakítható célokkal, széles körű feladatmegosztással." Beszéde végén az államtitkár elmondta, hogy az ezirányú törekvéseket a magyar kultúra napján meghirdetett „Magyar Közművelődés Országos Szakpolitikai Koncepciója” című dokumentumban foglalták össze. "A tárcánk által jegyzett dokumentumhoz szól hozzá – részben kiegészítve, részben pedig módosítási javaslatokat megfogalmazva – a civil-szakértői keretek között összeállított „Közös jövőnk” című, a közösségi művelődés megújításának mikéntjéről szóló vitairat. Jelenleg a dokumentumok társadalmi-szakmai vitája zajlik."
2012. március 12.
Holló László Kossuth-díjas festőművészre emlékezett Kiskunfélegyháza
A Holló László emléknap városi programja délután három órakor koszorúzási ünnepséggel kezdődött a Kossuth-díjas festőművész szobránál, illetve szülőházánál. Ezt követően a Kiskun Múzeumban emlékeztek meg Kiskunfélegyháza szülöttéről. Az ünnepi összejövetelen adták át az idei Holló László-díjakat. Holló László szobránál, az ötven éves Holló László Képzőművészkör tagja, Rátkai Zsuzsa emlékezett a festőművészre. A megemlékezés a Kiskun Múzeumban folytatódott, ahol Kapus Krisztián köszöntője után Halász János parlamenti államtitkár nyitotta meg az ünnepséget. "Kiskunfélegyháza köré Holló egy szellemi hidat emelt, mely összekötötte Técsőt és Münchent, Debrecent és Párizst. A bibliai és mitológiai helyzetekben felmutatta az örök emberit; a történelemben megsejtette a jövőt; s a jelen képeiben ráismertette önmagára a kort és emberét."- hangsúlyozta beszédében Halász János a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára. Az emlékünnepségen Komiszár János festőművész, művészeti író adta át a Holló László-díjat az 50 éves Holló László Képzőművészkörnek és Walter Gábor festőművésznek. A díjátadást követően került sor a „Festő, élsz eképpen…” című könyv bemutatójára. A kiadvány a 125 éve született festőművészt, valamint az ötven éve alakult Holló László Képzőművészkört mutatja be. A múzeumi rendezvény záró eseménye Walter Gábor festőművész kiállításának megnyitója volt. A Holló László-díjjal kitüntetett művész alkotásait dr. Feledy Balázs művészeti író ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.
2012. március 7.
Összefogás, hagyományőrzés Kiskunfélegyházán
Tizenegyedik alkalommal báloztak együtt március 5-én a kisúji városházán a nagykun települések vezetői, hagyományőrzői.A bálon részt vett Halász János parlamenti államtitkár, Búsi Lajos vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár,Boldog István országgyűlési képviselő, Kétpó polgármestere, dr. CsoórGyörgy, a megyei közgyűlés alelnöke is. Halász János köszöntőjében elismeréssel szólt a kunsági összefogásról, a közös hagyományőrzésről, majd Horváth György nagykun főkapitány és Györfi Sándor szobrászművész átadták az Illéssy-díjat.
2012. március 6.
Megnyílt a Kepes György életművét bemutató művészeti központ Egerben
A fényművészet atyjaként, illetve a művészet és a tudomány összekapcsolódásának úttörőjeként számon tartott Kepes György életművét bemutató művészeti központ nyílt csütörtökön Egerben. A közel 600 millió forintos beruházás, az Új Széchenyi Terv támogatásával, a mester életművét gondozó Komplex Kultúra Kutatásáért Alapítvány, illetve Eger városának együttműködése nyomán valósult meg Eger központjában a volt Ifjúsági ház klasszicista épületének teljes rekonstrukciójával. Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára a központ megnyitóján emlékeztetett arra, hogy az életének meghatározó részét Amerikában töltő Kepes saját bevallása szerint is gyógyíthatatlan magyar volt, ezért tanítványai, a fényművészettel kapcsolatos angol kifejezéseket szintén magyar akcentussal ejtették ki. Korszerűségre törekedett, arra, hogy ne csupán a képzőművészetben alkosson maradandót, hanem a tudomány területén is, így hozzájárult az egyetemes kultúra fejlődéséhez.
2012. március 1.
VI. DESZKA fesztivál Debrecenben
18 előadás szerepel az idei, VI. DESZKA fesztivál programjában (március 10. és 14. között), és még számos műhelybeszélgetés, kiegészítő program. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Halász János államtitkár elmondta: a színházi fesztiválok zászlóshajója a POSZT, de nem elég csak azt az egyet támogatni. A DESZKA igazi értéke, hogy a kortárs színház fesztiválja-tette hozzá. A minisztériumtól 15,5 millió forint támogatást kapott az esemény, amelynek összköltségvetése 25 millió forint körüli.
2012. március 1.
100 éves a Magyar Királyi Tudományegyetem
Idén egész éves programsorozattal ünneplte a Debreceni Egyetem a jogelőd, a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem megalapításának 100. évfordulóját. A centenáriumi év kétnapos, nagyszabású rendezvénnyel vette kezdetét, melynek nyitánya az ünnepi szenátusi ülés volt. Az ülést Fábián István rektor köszöntője nyitotta. A rektort követően Schmitt Pál köztársasági elnök beszéde következett, majd Halász János parlamenti államtitkár köszöntötte a jelenlévőket a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nevében. Halász János után Kósa Lajos beszédét hallhatták az ünneplők, a polgármestert Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnök követte a pulpituson. Végül Fekete Károly, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora köszöntötte a jelenlévőket. A beszédeket követően arany gerundiumot vehettek át az egyetem hírnevének öregbítése érdekében végzett aktív tevékenységük elismeréséül a kitüntettetek.
2012. február 3.
Ünnepi köszöntő Berettyóújfalun a magyar kultúra napja alkalmából
A váradi és a berettyóújfalui önkormányzat, a Bihar megyei RMDSZ, a helyi civil szféra és a Nova Villa 2010 Nonprofit Kft. 12. alkalommal szervezett közös rendezvényt a Magyar Kultúra Ünnepe alkalmából. Január 20-án tartották a gálaestet Berettyóújfaluban. A Kabos Endre Városi Sportcsarnokban megtartott ünnepi rendezvény gálaestjén köszöntő beszédet mondott Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere, Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, és az esemény fővédnöke, Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára. Halász János beszédében kiemelte, hogy „Kölcsey Ferenc alkotásának első sorát megidézi Magyarország új alaptörvénye, tehát Himnuszunk nem csak identitásunk része, de 2011-től utal hazánk közjogi berendezkedésére is.” Borbély Györgyöt és Borbély Sándort idézve elmondta, hogy tükör a nyelv, melyben meglátszik a nemzet tetőtől talpig. A magyar nyelv a nemzetnek a szeme fénye, melyből kisugárzik a lélek, áttükröződik rajta az érzés, a gondolat, az eszme és az akarat: az erkölcs. Hozzátette, hogy a Himnusz ezt a tükröt tartja a nép elé, melyből megismerheti szellemi önarcképét, az összetartozás érzését. Továbbá elmondta, hogy a kultúra nem csak tükör, amiben megláthatjuk önmagunk szellemi arcélét, de egyben híd is, amely összeköt. „Fontos, hogy lássuk azt, hogy a gyermekeink, fiataljaink mire képesek, mert ők hétköznap is megismétlik ugyanezt a teljesítményt. Ha ez így van, akkor nyugodtak lehetünk, mert a magyar nyelv és kultúra jó kezekben lesz. Azért fontos az együtt ünneplés, mert így élhető meg az összetartozás érzése” – tette hozzá végezetül Halász János. Az ünnepi beszédek után a gálaest a berettyóújfalui gyermekekből és fiatalokból álló csoportok színvonalas műsoraival folytatódott. Fellépett az Ifjúsági Fúvószenekar, a Bajnóca Néptáncegyüttes és a Bihar Gyermektáncegyüttes, a Kökény Néptánccsoport, a Szederinda Énekegyüttes és a Berettyóújfalui Pávák.
2012. január 23.
"Táj és kultúra" - kerekasztalbeszélgetés Balatonfüreden
„ A magyar közművelődésért” elnevezésű országos programsorozat keretében „Táj és kultúra” címmel a Vaszary Villa Széchenyi termében köszöntőt mondott Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára és dr. Bóka István, Balatonfüred város polgármestere, országgyűlési képviselő, a kerekasztal-beszélgetést vezette Cserép László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője.
2012. január 20.
Kulturális díjak a magyar kultúra napján
A magyar kultúra napja alkalmából a nemzeti erőforrás miniszter kulturális díjakat adományoz a kultúra területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotóknak, könyvtárosoknak, a kultúra pártfogójának valamint a kultúra támogatójának, a kiemelkedő munkát végző közművelődési intézményeknek pedig Minősített Közművelődési Intézmény Címben részesülnek. A díjakat 2012. január 19-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár adták át.
2012. január 19.
Oktatási díjak a magyar kultúra napján
A jó pedagógus megtanítja, hogyan fedezzük fel magunknak a világot – fogalmazott Halász János államtitkár a magyar kultúra napja alkalmából tartott oktatási díjátadón csütörtökön, Budapesten. Hetvenhat pedagógus vehetett át elismerést a Szépművészeti Múzeumban tartott ünnepségen, melyen a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti és közigazgatási államtitkára, valamint közoktatásért felelős helyettes államtitkára is részt vett. Köszöntőjében Halász János kijelentette, hogy a tanulás tesz emberré minket. Hangsúlyozta: a jó pedagógus nem pusztán információkat közvetít tanulóinak, hanem abban segít, hogy a diákok olyan kérdéseket tegyenek fel, mellyel a közösséghez és saját magukhoz is közelebb kerülnek. A politikus úgy fogalmazott: ahhoz, hogy eligazodjunk az élet „térképén”, fontos, hogy a tanárok, pedagógusok megmutassák a helyes „méretarányokat”.
2012. január 19.
Tóth Árpád-est a Petőfi Irodalmi Múzeumben
"Tóth Árpád a Lélektől lélekig című híres versében a „tudósok finom kristályműszeréről” ír, mely „átszűri az égi fényt”. Nos, ez a kristályműszer lehet maga az emlékezet is, melynek köszönhetően fennmaradnak az értékes gondolatok. Ahhoz, hogy megértsük a Debrecenben felnőtt költőt, nincs szükségünk a technikára, ugyanakkor egy-egy évforduló mindig jó alkalom arra, hogy új megvilágításba állítson életműveket." Ezekkel a szavakkal kezdte ünnepi beszédét Halász János parlamenti államtitkár "Az árnyból szőtt lélek” címmel, Tóth Árpád születésének 125. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon.
2012. január 19.
Kemény Henrik búcsúztatása
A magyar bábművészet képviselői, tanítványok, tisztelők vettek búcsút az életének 87. évében elhunyt Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművésztől hétfőn Debrecenben. A Vitéz László életre keltőjének hamvait tartalmazó urnát a Vojtina Bábszínház színpadán ravatalozták fel. Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára a nemzet bábművészének nevezte Kemény Henriket, aki - mint mondta - 87 évig komédiázott, "akkor is mulattatott, amikor nem volt rá okunk". Utalt arra, hogy amikor a szocializmus idején cenzúrázni akarták a bábművész szövegeit, akkor ő néma játékkal állt a közönség elé. Hiszen "hogyan lehetett volna az a művész a rendszer bábja, akinek bábok voltak a kezein?" - fogalmazott Halász János. A 2011. november 30-án Debrecenben elhunyt művész búcsúztatásán elsőként egy filmbejátszáson maga Kemény Henrik szólalt meg, aki 80. születésnapján 2005-ben ugyanazon a színpadon mutatta be öt Vitéz László-bábuját.
2012. január 17.
A Magyar Közművelődés Vácon
A konferencián köszöntőt mondott: Fördős Attila Vác város polgármestere és Bábiné Szottfried Gabriella országgyűlési képviselő. Halász János parlamenti államtitkár előadását követően, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közművelődési Osztályának vezetője, Cserép László és Németh János vezető főtanácsos tartott előadást. Kísérő programként "A magyar közművelődésről" című könyv bemutatása, Dr. Végh Károly "A marketing, mint a közművelődési intézmény megmaradásának, fejlődésének egyik lehetséges útja" előadást hallgathatták meg az érdeklődők.
2012. január 13.
Alkotó energia Debrecenben
Debrecenben mindig is érezni lehetett az alkotó energiát. Akkor is, amikor megépült a Nagytemplom, és akkor is, amikor 100 éve, 1912-ben megalapították a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetemet. A város akkor nem csak a tudásba, hanem a jövőjébe fektetett be - fogalmazott köszöntőjében Halász János parlamenti államtitkár, aki egykor maga is az egyetem hallgatója volt. Az egyetem alapításának 100 éves évfordulója tiszteletére meghirdetett grafikai pályázatra érkezett művekből nyílt kiállítás az Élettudományi Galériában. A Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Köre felhívására 18 művész 40 pályaművet küldött be. Az alkotásokból január 5-én nyílt meg az V. Új esztendei grafikai kiállítás.
2012. január 9.
Start munkaprogram: 200 ezer új munkahely
Mintegy 200 ezer embernek adhat munkát a januárban induló Start munkaprogramban az állam - mondta várpalotai látogatásán Halász János a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára. A kormány egyik alapvető vállalása volt a munkahelyteremtés, s ennek szellemében indul el a Start munkaprogram. Beindítását az is indokolja, hogy nagyon sokan részesülnek 28 ezer forintos jövedelempótló támogatásban, ám nem dolgoznak. A 2012-es évben 200 ezer ilyen jellegű támogatásban részesülő honfitársunk kap munkát a program keretében, ám a fizetés magasabb lesz, nettó 48 ezer forintos bért kapnak majd - mondta el a Thuri-várban tartott sajtótájékoztatón az államtitkár. A program legfontosabb üzenete, hogy megéri dolgozni, hiszen nem néhány ezer forinttal kapnak csak többet azok, akik munkát vállalnak - mondta el az államtitkár, aki hangsúlyozta, ebben az évben elindult az ország megújítása. Halász János egyébként látogatást tett a felújítás előtt álló Gál Gyula Városi Sportcsarnokban is, valamint megtekintette az idén átadott Thuri-várat is.
2011. december 7.
"Közös jövőnk Hajdú-Bihar" - tanácskozás Kecskeméten
A 2011 őszén Balatonfüreden elindított, majd Kecskeméten illetve Sárospatakon folytatódó „Közös jövőnk Hajdú-Bihar” közösségi művelődési modell országjáró konferenciasorozat újabb alkalmára Békéscsabán került sor. A debreceni Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ szervezésében megvalósuló tanácskozásnak november 24-én a békéscsabai Ibsen-Ház adott helyet. Az öt különböző helyszínen megrendezésre kerülő konferenciasorozat egyik célja, hogy népszerűsítse a Hajdú-Bihar megyében már ötödik éve működő közösségi modellt, másrészt a készülő kulturális koncepcióhoz javaslatokat, ötleteket biztosítson. A készülő közművelődési koncepcióban és a konferenciasorozatban aktív szakmai szerepet vállal a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Halász János parlamenti államtitkár a találkozón kiemelte, hogy az ország közművelődési stratégiájának kialakításakor figyelmet kapnak a helyi közösségek valamint a társadalmi párbeszéd a közművelődésben dolgozó szakemberekkel. Dicsérően beszélt a konferenciasorozatról, melynek célja ezen párbeszéd elősegítése, az együttműködés fejlesztése. A békéscsabai konferencia délután szakmai műhelybeszélgetéssel folytatódott.
2011. november 25.
„Közös jövőnk Hajdú-Bihar” - Sárospatak
A 2011. őszén Balatonfüreden elindított, majd Kecskeméten folytatódó „Közös jövőnk Hajdú-Bihar” közösségi művelődési modell országjáró konferenciasorozat újabb állomásához érkezett. A Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ szervezésében megvalósuló tanácskozásnak november 18-án a sárospataki Újbástya Rendezvénycentrum adott helyet. A konferenciasorozat egyik célja, hogy népszerűsítse a Hajdú-Bihar megyében már ötödik éve működő közösségi modellt, másrészt a készülő kulturális koncepcióhoz javaslatokat, ötleteket biztosítson. Az öt településen megrendezésre kerülő műhely-konferencia sorozat záró rendezvényére januárban Budapesten kerül sor. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium, melynek parlamenti államtitkára, Halász János a sárospataki találkozón kiemelte, hogy az ország közművelődési stratégiájának kialakításakor figyelmet kapnak a helyi közösségek, s a társadalmi párbeszéd a közművelődésben dolgozó szakemberekkel. A sárospataki szakmai program szombaton műhelybeszélgetéssel zárult, ahol a konferencián elhangzottak továbbgondolására került sor.
2011. november 18.
Tájékoztató a jövő évi költségvetésről - Országjárás, Kiskunfélegyháza
Halász János országjárása részeként jutott el Kiskunfélegyházára, ahol a jövő évi költségvetésről tartott tájékoztatót a városi intézményvezetőknek. Mint mondta, az idei év Magyarország megújításának az éve. Ennek kapcsán a nagy ellátórendszerek átszervezésére törekednek. Az államtitkár szólt a kormány legfontosabb vállalásairól. Ezek: az államadósság csökkentése, munkahelyteremtés és foglalkoztatás bővítés, az otthonteremtés, a devizahitelesek megmentése, illetve az adórendszer egyszerűsítése. Az államtitkár ismertette azt a kormányálláspontot miszerint olyan költségvetés születik, ami abban segíti hazánkat, hogy elrugaszkodjon a válságzónától.
2011. november 17.
Megújul a hajduszoboszlói Bocskai István Múzeum
A hajdú örökség tematikus bemutatására fognak fókuszálni az egy év alatt 25 millió forintból megújuló hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum tárlatai. Nagy István múzeumigazgató pénteki debreceni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az 1606-ban Bocskai Istvántól a letelepedéshez adománylevelet szerzett hajdúk hagyományai az élet minden területén befolyásolták a város történelmét. A tematikusan berendezett, megújult, interaktív bemutatóterekben a látogatók a város református emlékeivel, az oktatási, a katonai, a mezőgazdasági hagyományokkal ismerkedhetnek. Külön szekcióban foglalkoznak a Hajdúszoboszló 20. századi történetét és jelenét is meghatározó termálvízkészlet bemutatásával és a rá épülő iparral – közölte az igazgató. A felújításhoz a fenntartó Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat tíz százalékos önrészt biztosított – közölte Kocsis Róbert, a megyei közgyűlés alelnöke, aki maga is hajdúszoboszlói lakos. Hozzátette: két ütemben pályáztak minisztériumi forrásokra, így tavaly már nyertek hétmillió forintot, amelyet a múzeum épületének felújítására költöttek. A két ütemben összesen mintegy 60 millió forintra benyújtott igényüknek a felét tudták így megszerezni. Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára bemutatta a tárca Alfa programját, amelyen önkormányzati fenntartású múzeumok pályázhattak idén 227 millió forint támogatásra. Az összegből 13 megye 18 pályázata volt sikeres, közülük a harmadik legnagyobb összeggel – 22,5 millió forinttal – a Bocskai Múzeumot támogatták – emelte ki. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Hajdú-Bihar megye volt az egyetlen az országban, amelynek három pályázata is pozitív elbírálásban részesült: 900 ezer forintot nyert Hosszúpályi, 1,3 milliót pedig Konyár falumúzeuma. Az Alfa programként ismert támogatást 2004 óta igényelhetik a helyi önkormányzatok az általuk fenntartott muzeális intézmények szakmai fejlesztésére. Az Alfa évtizedek óta az első mérhető eredményeket hozó, hosszú távú változásokat előidéző szakmai program, melynek sikeres és következetes végrehajtása a teljes magyar múzeumi hálózat munkáját befolyásolja, jelentősen hozzájárulva a kulturális vidékfejlesztés feladataihoz is
2011. november 11.
IV. Örökségvédelmi Konferencia
Hajdúböszörmény Város Önkormányzata és a Keleti Ökorégió Egyesület szervezésében 2011. december 8-án kerül megrendezésre a IV. Örökségvédelmi Konferencia "Hajdú-Bihar Megye örökségvédelme - jövőkép a reális lehetőségek tükrében" címmel. A konferencia fővédnöke Halász János államtitkár 10 órakor köszöntőt mond.
2011. november 8.
"Kitaszítottak" - kiállítás megnyitó Hajdúnánáson
"A múltra emlékezni ugyanis minden nemzet kötelessége, mert a múltból építkezik a jelen, és épülnek a jövő közösségei." - említette Halász János a november 3-án megrendezett kiállítás megnyitón tartott beszédében. 1944. november 3-a éjszakáján mintegy félezer férfit hurcoltak el Hajdúnánásról a szovjetek. Közülük négyszázat a benderi lágerbe szállítottak. Alig százan éltek túl. 2011. november 3-án, az Elhurcoltak Kegyeleti Emléknapján ezekre az áldozatokra emlékeznek a településen. A megemlékezés után Halász János a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg a Kitaszítottak – A XX. század legsötétebb évtizedei című kiállítást, mely 1944-től a hatvanas évek elejéig dolgozza fel a deportálások, hadifogság, kitelepítések, ’56-os események és a téeszesítés témáit Hajdúnánás vonatkozásában.
2011. november 3.
"Közös jövőnk Hajdú-Bihar" - tanácskozás Kecskeméten
Halász János köszöntő szavai nyitották meg a „Közös jövőnk Hajdú-Bihar” közösségi művelődési modell konferenciasorozat újabb tanácskozását, melynek október 29-én a kecskeméti Katona József Könyvtár adott helyet. A konferenciasorozat egyik célja, hogy népszerűsítse a Hajdú-Bihar megyében már ötödik éve működő közösségi modellt, másrészt a készülő kulturális koncepcióhoz javaslatokat, ötleteket biztosítson. Az öt településen megrendezésre kerülő műhely-konferencia sorozat záró rendezvényére decemberben Budapesten kerül sor. Halász János parlamenti államtitkár – korábbi debreceni alpolgármester - Debrecen kulturális ellátórendszerét ismertette. Kifejtette, hogy a kulturális intézményeknél a politika felelőssége csupán a fenntartásra kellene, hogy korlátozódjon. Rámutatott arra, hogy nem elég megépíteni valamit, meg is kell azt tölteni tartalommal. Az államtitkár a kormány támogatásáról biztosította a településeket, s biztatta őket, hogy egymás kulturális értékeit mutassák be hazánk más régióiban is. Erre a kulturális csereprogramra jó példaként hozta fel Debrecen és Balatonfüred, valamint a cívisváros és Kecskemét kapcsolatát. A konferenciasorozat 2011 november 18-án Sárospatakon folytatódik.
2011. október 29.
Október 23 - A magyar nemzet igent mondott a szabadságra
Halász János: a magyar nemzet igent mondott a szabadságra A magyar nemzet a XIX. és XX. században háromszor mondott nemet az elnyomásra, 1848-49-ben, 1956-ban és 1989-ben. A nemek mellett mindig ott álltak az igenek, a szabadságra mondott igenek – hangoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton Tatán, az Öreg-tó mellett álló ’56-os kopjafánál rendezett megemlékezésen. “A forradalmakat követő békés és okos nemzeti közmegegyezések el tudták indítani az országot egy felívelő úton. Ilyen közmegegyezés, vértelen forradalom történt Magyarországon, immár több mint egy évvel ezelőtt” – utalt a legutóbbi választásokra Halász János. Az államtitkár rámutatott: nyolc év tévelygése, bizonytalanságai, hazugságai ellen lázadt fel az ország, éppúgy, mint 1956-ban, és ez a csendes, de határozott forradalom is csaknem akkora közbizalmat tükrözött, mint az 55 évvel korábbi. “A XXI. század harmadik választásán az össznemzeti nemet mondások, hatalomváltási álmok történetében először sikerült határozott igent is kimondani. Ez a változás immár békésen zajlott le (…) mert létezett és létezik egy határozott, a nemzeti közmegegyezést lehetővé tévő program” – mondta Halász János. A koszorúzás után Michl József polgármester (Fidesz-KDNP) Tata ’56-os hőseire emlékező kiállítást nyitott meg a Magyary Zoltán Művelődési Központban. Tata első 1956-os emlékművét a Fidesz helyi szervezete emelte 1989 október 23-án. Az Öreg-tó melletti sétányon felállított kopjafát önkéntes felajánlásként Cs. Kiss Ernő, tatai fafaragóművész készítette, az emlékmű felállítását közadakozás tette lehetővé. Tata, 2011. október 22., szombat (MTI) MTI
2011. október 23.
„Üzenem az otthoni hegyeknek…” című dokumentumfilm-sorozat bemutatója
Budapesten a Magyar Református Egyház Zsinati Székházában, Halász János köszöntőjével mutatták be a Debrecen Televízió „Üzenem az otthoni hegyeknek…” című dokumentumfilm-sorozatát. A filmsorozat az anyaországtól távol élő magyar közösségek önszerveződését, valamint magyarságuk kulturális és vallási megőrzéséért tett erőveszítéseit tárja a nézők elé. A politikai államtitkár a filmről szólva kiemelte, hogy az a nemzeti összetartozás erejéről ad számot, s nem titkolt szándéka az összetartozás erősítése. Fontos bemutatni – fogalmazott Halász János –, hogy más-más magyar közösségek hogyan élik meg a nemzeti összetartozást távol Magyarországtól. (kormany.hu)
2011. szeptember 16.
Debrecenben folytatódik az Új Nemzedék Jövőjéért vitairatról szóló társadalmi párbeszéd
Halász János a parlamenti államtitkár részt vesz az Új Nemzedék Jövőjéért Programsorozat debreceni állomásán, ahol Mihalovics Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Új Nemzedék Jövőjéért felelős miniszteri biztosa mutatja be amely a múlt hónapban elkészült ifjúsági vitairatot és szakmai egyeztetését folytatnak az érintettekkel. Az Új Nemzedék Jövőjéért program a kormány célkitűzéseit alapul véve kíván új irányt adni a nemzeti ifjúságpolitikának. Az ország több településén zajló egyeztetés célja, hogy az új ifjúságpolitikai stratégia már konszenzusos formában kerülhessen a kormány asztalára ősszel.
2011. július 26.
„Közös jövőnk: Hajdú-Bihar” közművelődési intézmények az élethosszig tartó tanulásért
Nemcsak új munkahelyekre, hanem megfelelő szaktudásra is szükség van - erről beszélt Halász János államtitkár a Közös jövőnk: Hajdú-Bihar című uniós program zárórendezvényén Debrecenben. Az elmúlt fél évben több mint 300 álláskeresőnek tartottak tanfolyamokat, közülük többen már új munkahelyükön dolgoznak. A Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ, valamint Hajdú-Bihar megye négy városa művelődési intézményének részvételével létrejött megyei konzorcium által szervezett képzéseken az elmúlt fél évben több mint 300 álláskereső vehetett részt. A mintegy százmillió forintos programot teljes egészében uniós forrásból finanszírozták. A program július 30-án, a Méliusz Központban tartott záró konferenciáján Halász János, a NEMFI parlamenti államtitkára hangsúlyozta: " Ahhoz, hogy új munkahelyeket teremtsünk, sok gazdasági erő és tevékenység kell, és szükség van arra is, hogy az emberek is felkészültek legyenek rá. Ez a program a felnőttképzésen és közművelődési intézmények segítésén keresztül ezt adja meg." A tervek szerint 2013-ig újabb tanfolyamokat indítanak hátrányos helyzetűen számára. Halász János államtitkár szerint nagy szükség van a helyi igényekhez igazodó képzésekre, hiszen fontos, hogy az új álláshelyeket megfelelő képzettségű emberek töltsék be. (www.dehir.hu/szerkeszto)
2011. június 30.
450 éves az Alföldi Nyomda
Jubileumi ünnepséget tartottak május 20-án Debrecenben a helyi könyvnyomtatás 450. évfordulója alkalmából; a rendezvényen részt vett Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) parlamenti államtitkára, valamint Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök is. Debrecen a magyar kultúra és nyomdaipar egyik központja, a helyi nyomdászat fejlődésében fontos szerepet játszott, hogy mögé állt a város - fogalmazott Halász János. Az államtitkár kitért arra, hogy 350 éven át Debrecen volt a nyomda tulajdonosa, majd együttműködve a református egyházzal és szimbiózisban a helyi könyvkötőkkel "egyedülálló kulturális ökoszisztémát" hozott létre a város. Halász János felidézte, hogy a helyi nyomdában készült például Verbőczy Hármaskönyve, ott nyomták Arany Toldiját, de a Kossuth bankókat is. A jubileumi találkozó résztvevői a Kölcsey Központban Gáborjáni Szabó Botond, a Református Kollégium Nagykönyvtára igazgatója tárlatvezetésével megtekintették a 450 éves a Debreceni Nyomda című könyvtörténeti kiállítást. (MTI/szerk.)
2011. május 20.
Megújult a Modem
Az európai uniós támogatás eredményeként megújult a belső kert, új terek készültek a harmadik emeleten, és számos más látogatóbarát fejlesztéssel bővült a Modem. Befejeződött a Modem több lépcsőben zajló, több mint 220 millió forintos fejlesztése. Első lépésként tavaly a LED-falat szereltek a Modem falára. Az átalakítások során megújult többek között a belső kert, a harmadik emeleten egy új, többfunkciós multimédia-terem épült, és kialakítottak egy új tetőteraszt is, ahová nyitva tartási időben minden látogató felmehet. A multimédia-terem a legmodernebb audiovizuális eszközökkel van felszerelve, ahol majd könyvbemutatókat, koncerteket, konferenciákat és színházi előadásokat fognak tartani. Az átadó ünnepségen Halász János a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára beszédében kiemelte: „ A Modemre, azt gondolom, jogosan lehetünk büszkék mi, debreceniek. A Modem szinte pillanatok alatt szerves része lett a város kulturális életének, és nem csak a városénak, hanem a régió, az ország kulturális életének is. Többek között ez indokolta azokat a fejlesztéseket, ami miatt ma itt vagyunk.” (www.debrecen.hu)
2011. május 20.
650 diák szavalt Debrecenben
Debrecen mezővárossá válásának 650. évfordulója határozta meg a IX. Debreceni Költészeti Fesztivál programjait, amelynek csütörtöki zárónapján 650 középiskolás szavalta egyszerre a 125 éve született Tóth Árpád Április című versét. Az eseményen Halász János államtitkár is köszöntötte a fiatalokat: "Városnak lenni felelősség, iskolavárosnak pedig különösen az"- mondta és kiemelte, a több tucatnyi általános és középiskola diákjai, valamint a Debreceni Egyetem több mint harmincezer hallgatója közösségként teszi Debrecent valódi iskolavárossá a mostanihoz hasonló együttes programokkal.
2011. április 14.
Kapjon a sport fontosabb szerepet a felsőoktatásban is
Az egyetemi és főiskolai sportélet népszerűsítéséről, lehetőségeiről tanácskoztak a szakemberek a Debreceni Egyetemen, Halász János parlamenti államtitkár és Czene Attila sportért felelős államtitkár részvételével. A kormány tervei szerint az általános iskolákban kötelezővé tennék a mindennapi testnevelést, és a hallgatókat is jobban motiválnák a mozgásra. - Az a cél, hogy az egyetemeken is minél többen sportoljanak, hogy az a folyamat, ami elindul, és amit szeretnénk felépíteni, az egyetemen is kiteljesedjék, ott is a sport mindennapivá válhasson – nyilatkozta Halász János parlamenti államtitkár. Czene Attila elmondta, hogy a következő négy-hat éven belül meg szeretnék sokszorozni a rendszeresen sportolók számát a magyar lakosság körében.
2011. április 8.
Sportszervezői alapképzés indul a Debreceni Egyetemen
Sportszervezői alapképzés indulhat a Debreceni Egyetemen (DE), miután a nemzeti erőforrás miniszter elrendelte, hogy az Oktatási Hivatal vegye nyilvántartásba a felsőoktatási intézmény kérelmét; az erről szóló dokumentumot Halász János, a tárca parlamenti államtitkára pénteken sajtótájékoztatón adta át Fábián István rektornak. Fábián István rektor fontos lépésnek nevezte a sportszervező szak indítását, mert arra - mint mondta - már most piaci igény van a régióban. Kilátásba helyezte egyéb, a sportképzéshez kötődő más képzések beindítását is, amelyek előkészítése folyamatban van. A hat féléves sportszervező szak az egyetem gazdálkodástudományi és vidékfejlesztési karán indul. Ez év augusztusában pótfelvételin költségtérítéses képzésre, a következő tanévtől pedig már államilag támogatott képzésre is jelentkezhetnek a hallgatók. (MTI/szerk.)
2011. március 18.
Hatékony népegészségügyi rendszerre van szükség
Az egészségügy finanszírozásának átalakítására és hatékony programra van szükség - mondta Halász János parlamenti államtitkár a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának vezetőivel való találkozón. Hozzátette: olyan rendszer kialakításán dolgoznak, ami segít tudatosítani az emberekben, hogy az egészség az egyik legfontosabb érték, az egészség tőke, amelyet meg kell őrizni. A Népegészségügyi Karon tartott tájékoztatón elhangzott, a Parlamentben néhány hét múlva elkezdődik és őszre befejeződik az a törvénykezési folyamat, amelynek célja az egészségügy megmentése és a hatékony népegészségügyi rendszer kiépítése.
2011. február 17.
Halász János a Csongrád Megyei Kormányhivatalban
Halász János parlamenti államtitkár Szegedre látogatott, ahol B. Nagy Lászlóval, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetőjével és munkatársaival tárgyalt. A közigazgatási reformprogram megvalósításának részeként a területi államigazgatási szervek nagy része a megyei kormányhivatalokba integrálódott. A megyei kormányhivatal szakigazgatási szervezetei – a Dél-Alföldi Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodája, az ÁNTSZ Csongrád Megyei Intézete, az Oktatási Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatósága - szorosan kötődnek a Nemzeti Erőforrás Minisztérium munkájához. Halász János fontosnak tartja az embereknek a demokráciába vetett hitét, meglátása szerint e bizalom megtartásában és megerősítésében az államigazgatási szerveknek kulcsfontosságú szerepük van. Az államtitkár azt mondta, az államigazgatás középszintjének újjászervezésével az volt a kormány szándéka, hogy minél könnyebb legyen kapcsolatba kerülni az állammal, az ügyfelek érezzék a segítőkészséget, és átlátható, egyszerű, ügyintézés jellemezze az itteni munkát. Ezt a folyamatot segíti a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a megyei kormányhivatalok megszervezésével, míg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a szakigazgatási szervein keresztül járul hozzá az integráció sikeréhez.
2011. február 8.
Madách-ünnepség Balassagyarmaton
Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára köszöntőjében, a Magyar Kultúra Napja előestéjén feltette a kérdést: hiúak vagyunk-e kultúránkra, fontos-e, hogy kultúránkat ne csak szlogenek, képaláírások szintjén ismerjük. Hangsúlyozta: tudni kell, ki írta le, hogy "játszani is engedd" vagy "taní-tani". Mint mondta, akkor érünk célt, ha a kultúra nemcsak információ és irodalmi törzsanyag, hanem élmény, és különösen fontos ez egy olyan korban, amikor sajnos minden kulturális teljesítményt szinte kizárólag a hírnév igazol. Az államtitkár kitért arra, hogy Balassagyarmat olyan kiválóságokat adott az országnak, mint Jobbágy Károly költő, Markó Iván táncművész vagy Zórád Ernő, a magyar képregényművészet legnagyobb alakja. Hozzátette: az 1964-ben alapított Madách-díj is jelzi, hogy a nógrádiak a kultúra és a közművelődés elkötelezett támogatói. Halász János kiemelte: joggal lehetünk büszkék az idei kitüntetettekre is.(MTI)
2011. január 21.
Az „Év Hajdú-Bihar megyei népművelője díj" átadása Nagyváradon
Halász János államtitkár adta át a 2010. évi az „Év Hajdú-Bihar megyei népművelője díjat” a Magyar Kultúra Napja alkalmából Nagyváradon rendezett ünnepségen. Beszédében elmondta: az, hogy Nagyváradon van ez a rendezvény, szervesen illeszkedik egy olyan folyamatba, amely nemzeti üggyé vált; az állampolgárság megadása, a nemzet lelki újraegyesítése akkor nyeri el értelmét, ha a gondolatot közös cselekvés tölti meg tartalommal. Az államtitkár azt is bejelentette, hogy a szaktárca 30 millió forintot szavazott meg a debreceni Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központnak a már elindított közösségi művelődési programra. Hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy az állam is vegye ki a részét az ilyen tevékenységek támogatásából. A program modellértékű, s a népművelők tudják, milyen fontos a kulturális örökségünk megőrzése és átadása. Az „Év Hajdú-Bihar megyei népművelője díjat” idén Lajszi Juliannának, a Biharnagybajomi Művelődési Ház vezetőjének ítélték oda.
2011. január 21.
Magyar Kultúra Napja - Berettyóújfalu
Halász János államtitkár részt vett a Magyar Kultúra napja alkalmából Berettyóújfalu és Nagyvárad közös rendezésű ünnepségsorozat programjain. Berettyóújfaluban ünnepi beszédében kifejtette: sokféleképpen lehet szeretni a hazát, úgy is, hogy megismerjük értékeit, kulturális örökségét. Ám akkor érünk célt, ha a kultúra nemcsak információ és irodalmi törzsanyag, hanem élmény is. Utalt a 10 évvel ezelőtt megkezdett közös ünneplésre, mellyel már akkor is a nemzet határokon átívelő újraegyesítésében gondolkodtak
2011. január 20.
Miniszteri elismerés a Gönczy Pál Általános Iskolának
Miniszteri Elismerő Oklevelet adott át Halász János parlamenti államtitkár a debreceni Gönczy Pál Általános Iskolának 2010. december 21-én. "Az 1860-ban alapított iskola idén ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját. A nagy múltú, valódi értékeket hordozó iskolában számos olyan tevékenység zajlik, amely túlmutat a saját, de még Debrecen város keretein is: akkreditált tehetségpontként az egyedi tehetségprogrammal, a kiválóra előminősített referencia-intézmény státusszal, a más intézmények számára példa értékű jó gyakorlatokkal, Regionális Ökológiai Oktatóközpontjával, az ökoiskolák tiszántúli régió-vezetésével. A Gönczy Pál Általános Iskola az értékeivel, elért eredményeivel, és a jövőben megvalósuló terveivel méltó színfoltja Debrecen város nagy múltú oktatási rendszerének.”- olvasható az iskola közleményében.
2010. december 21.
Aktualitások a javítóintézeti nevelésben konferencia megnyitója
Halász János nyitotta meg a Debreceni Javítóintézetben az Új utakon című konferenciát, amelyen a javítóintézeti nevelés aktuális kérdéseit vitatták meg a szakemberek. A javítóintézetekben folyó munka fontosságáról szólva az államtitkár a javítóintézetek, a rendőrség, az ügyészség, a bíróság együttműködésének fontosságát hangsúlyozta, mondván: nem elfordulni kell a rossz útra tévedt fiataloktól, hanem odafordulni azokhoz, akiknek nagy szükségük van a társadalom segítségére.
2010. október 28.
Állami kitüntetések október 23-án
Nemzeti ünnepünk, október 23. alkalmából Halász János parlamenti államtitkár adta át a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti- és lovagkeresztje, valamint a Magyar Köztársaság Arany, Ezüst és Bronz Érdemkeresztje állami kitüntetéseket Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök és Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter megbízásából. A Néprajzi Múzeum Aulájában rendezett ünnepségen mintegy 80, az oktatás, az egészségügy, a kultúra és a sport területén kimagasló munkát végző szakember részesült a magas szintű elismerésben.
2010. október 23.
Megalakult a hajdú-bihari közgyűlés
Halász János részt vett a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat október 15-i alakuló ülésén. Köszöntőjében utalt arra, hogy a nemzeti ügyek kormánya tisztában van az önkormányzatok nehéz helyzetével, amelyen a közeljövőben terheik enyhítésével, arányosabb költség- és feladatelosztással valamint egyes feladatok átvállalással kíván segíteni. A kormány terveiről beszélve hangsúlyozta, hogy újjá szervezik a közigazgatást, visszaállítják a rangját, és erre alapozva teremtik meg az erős és hatékony államot. Januártól helyi kormányhivatalok jönnek létre a megyékben a törvényességi felügyelet és az államigazgatási feladatok ellátására.
2010. október 15.
Széchenyi világai a Nemzeti Múzeumban
Széchenyi személyiségét és a 150-200 évvel ezelőtti világot megidézve mutatja be a legnagyobb magyarként számon tartott politikus életművét a Magyar Nemzeti Múzeum új időszaki kiállítása, amelyet Halász János államtitkár nyitott meg október 9-én. Beszédében kiemelte, hogy Széchenyi országot álmodott és próbált építeni. Elszórta a magokat, olykor széllel szemben, köves talajra, de mégis olyan maradandó alkotások sarjadtak ki belőle, mint például a Lánchíd vagy a MagyarTudományos Akadémia. „ Nyolc év után itt a lehetőség, hogy Széchenyi utódjaivá válhassunk, hogy megpróbáljunk felnőni hozzá. Ehhez álom, hit és elszánás kell. És a nemzetükért felelősséget vállaló emberek, hiszen nélkülük nem lehet nemzeti felemelkedés.” Az interaktív elemekkel gazdagított kiállítást 2011. március 6-áig láthatják az érdeklődők.
2010. október 8.
Halmágyi kiállítás megnyitója
Halász János nyitotta meg Halmágyi Csaba festészeti kiállítását Debrecenben, a Belvárosi Galériában október 7-én. Megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy Debrecenben a képzőművészetet a kultúra nagyon fontos ágának tartják és megbecsülik azt, bemutatására pedig átgondolt, gazdag intézményi háttér áll rendelkezésre. Debrecenben arra is ügyelünk –mondta -, hogy ne csak a debreceni képzőművészeket mutassuk be, hanem eljöhessenek hozzánk más művészek is. A székelyudvarhelyi alkotó debreceni bemutatkozása is példázza, hogyan fogjuk fel nemzeti kultúránkat: bármely művészi teljesítmény, amelyet magyar ember hoz létre, az a magyar kultúra része és azt magyar kultúraként mutatjuk be.
2010. október 7.
Rákóczi-szobor avatása Franciaországban
Halász János államtitkár avatta fel II. Rákóczi Ferenc szobrát a franciaországi Yerres-ben, szeptember 18-án. Rákóczi halálának 275. évfordulója alkalmából Borsi Antal sárospataki szobrászművész készítette el a fejedelem bronz mellszobrát és a hozzá tartozó posztamenst. A Párizstól 23 kilométerre található Yerres-ben töltötte Rákóczi franciaországi emigrációjának utolsó két évét 1715 és 1717 között, s végakaratárának megfelelően az itteni kolostorban helyezték szívét örök nyugalomra. A fejedelem szívét tartalmazó aranyszelencének azonban a történelem viharaiban nyoma veszett, de Yerres lakói a mai napig őrzik a magyar történelem emblematikus alakjának emlékét.
2010. szeptember 18.
Sajtótájékoztató
Halász János alpolgármester úr 2010.június 18-án 13.00 órakor sajtótájákoztatót tart. A tájékoztató témája a Kishegyesi út aszfaltozása.
2010. június 18.
Virágosztás
Halász János alpolgármester úr a választási körzetében virágosztást tart 2010. június 17-én, 16.30 órától.
2010. június 17.
Patrasz város delegációjának debreceni látogatása
2010. június 16-án érkezik Debrecenbe Patrasz város delegációja.
2010. június 16.
Államtitkári eskütétel
Halász János országgyűlési képviselő ünnepélyes államtitkári eskütétele 2010. június 2-án lesz a Sándor-palotában.
2010. június 2.
Bizottsági meghallgatás
2010. május 27-én, 9.00 órakor Dr. Réthelyi Miklós miniszter-jelölt meghallgatása az Országgyűlés Oktatási Bizottsága előtt folytatódik.
2010. május 27.
Parlament
2010. május 25-én, 13.00 órakor kezdődik a Kormányprogram vitája az Országgyűlésben.
2010. május 25.
Bizottsági meghallgatás
2010. május 25-én, 9.00 órakor hallgatja meg Dr. Réthelyi Miklós miniszter-jelölt urat az Országgyűlés Kulturális Bizottsága.
2010. május 25.
Megújult a Modem
Az európai uniós támogatás eredményeként megújult a belső kert, új terek készültek a harmadik emeleten, és számos más látogatóbarát fejlesztéssel bővült a Modem. Befejeződött a Modem több lépcsőben zajló, több mint 220 millió forintos fejlesztése. Első lépésként tavaly a LED-falat szereltek a Modem falára. Az átalakítások során megújult többek között a belső kert, a harmadik emeleten egy új, többfunkciós multimédia-terem épült, és kialakítottak egy új tetőteraszt is, ahová nyitva tartási időben minden látogató felmehet. A multimédia-terem a legmodernebb audiovizuális eszközökkel van felszerelve, ahol majd könyvbemutatókat, koncerteket, konferenciákat és színházi előadásokat fognak tartani. Az átadó ünnepségen Halász János a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára beszédében kiemelte: „ A Modemre, azt gondolom, jogosan lehetünk büszkék mi, debreceniek. A Modem szinte pillanatok alatt szerves része lett a város kulturális életének, és nem csak a városénak, hanem a régió, az ország kulturális életének is. Többek között ez indokolta azokat a fejlesztéseket, ami miatt ma itt vagyunk.” (www.debrecen.hu)
2010. május 20.
Parlamenti alakuló ülés
A Parlament alakuló ülése várhatóan 2010. május 14-én, 13.00 órakor lesz.
2010. május 14.
Sajtótájékoztató
Halász János alpolgármester és Széles Diána önkormányzati képviselő sajtótájékoztatót tart 2010. április 29-én, "Megújult az ondódi játszótér" címmel.
2010. április 29.
Képviselő választás
2010. április 11-én, a országgyűlési választás első fordulóján Halász Jánost képviselővé választották. Köszönjük a debreceniek bizalmát!
2010. április 12.
Választás
2010. április 11-én 6.00 és 19.00 között voksolhatunk az Országgyűlési Képviselő Választás első fordulóján.
2010. április 11.
Ünnepi Közgyűlés
2010. április 9-én, 11.00 órakor a Város Napja rendezvények keretében Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése Ünnepi Közgyűlést tart.
2010. április 9.
Ünnepélyes alapkőletétel
2010. április 7-én, 14.00 órakor kerül sor az ITK Holding zrt.és leányvállalata az Inter Traction Electrics Kft. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatával aláírt szándéknyilatkozatának megfelelően az elekromos hajtáslánc gyártásával, összeszerelésével foglalkozó üzem ünnepélyes alapkőletételére, a Határ Úti Ipari Parkban.
2010. április 7.
Sajtótájékoztató
Halász János Debrecen alpolgármestere 2010. április 6-án, 10.00 órakor sajtótájékoztatót tart. A tájékoztató témája a Kölcsey Központ második negyedéves kulturális programjai. Helyszín: Kölcsey Központ, II. emelet 402. szekcióterem
2010. április 6.
FIDESZ Kulturális Tagozat szekcióinak alakuló ülése
A FIDESZ Kulturális Tagozata 2010. március 27-én szombaton, 10.00 órától tartja szekcióinak alakuló ülését a Polgárok Házában.
2010. március 27.
Közgyűlés
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése soron következő ülését 2010. március 18-án, 9.00 órakor tartja a Régi Városháza Nagytanácstermében.
2010. március 18.
Bajza-szalon
A Magyar Írószövetség által szervezett Bajza-szalon következő összejövetelét 2010. március 18-án, 18.00 órakor tartja. A rendezvény témája: Minőség a kultúrában. Vendég: Halász János országgyűlési képviselő, a Kulturális és Sajtóbizottság alelnöke.
2010. március 18.
2010. március 14-15-ei ünnepi rendezvények
Március 14-én 18.30 órától fáklyás felvonulás, 19.15 órakor ünnepi megemlékezés lesz a Déri téren, köszöntőt mond Dr. Pósán László, országgyűlési képviselő. Március 15-én, 8.00 órától katonai tiszteletadással felvonják az Országzászlót, majd 9.15 órától ünnepi megemlékezés kezdődik a Petőfi téren. 10.30 órakor ünnepi megemlékezés és koszorúzás kezdődik a Kossuth téren, beszédet mond Kósa Lajos Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere.
2010. március 14.
Képviselő-jelölti nyilvántartásba vétel
A Hajdú-Bihar Megye 2.sz. Debrecen székhelyű Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság 2010. február 26-án megtartott ülésén Halász Jánost, mint képviselő-jelöltet nyílvántartásba vette.
2010. március 4.
Parlament
Az Országgyűlés soron következő ülését 2010. február 22-én, 13.00 órától tartja.
2010. február 22.
Sajtótájékoztató
2010. február 19-én, 14.00 órától Halász János, Debrcen Megyei Jogú Város alpolgármestere és Átányi Ajtony, a FÓRUM Debrecen center menedzsere sajtótájékoztatót tart. A tájékoztató témája a Dalnoky család életérzés gyűjteményéből készült kiállítás. Helyszín: FÓRUM Debrecen
2010. február 19.
Közgyűlés
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése 2010. február 18-án, 9.00 órától tartja soron következő ülését, a Régi Városháza Nagytanácstermében.
2010. február 18.
Sajtótájékoztató
Halász János és Pósán László országgyűlési képviselők 2010. február 17-én, 11.00 órától sajtótájékoztatót tartanak a FIDESZ debreceni irodájában. A tájékoztató témája a FIDESZ debreceni választási etikai kódexe.
2010. február 17.
Parlament
Az Országgyűlés soron következő ülését 2010. február 15-én tartja.
2010. február 15.
Fogadóóra
Halász János Debrecen város alpolgármestere 2010. február 11-én, 14.00 órától fogadóórát tart.
2010. február 11.
Sajtótájékoztató
2010. február 8-án, 10.00 órától Kósa Lajos, Halász János és Pósán László országgyűlési képviselők a FIDESZ Irodában sajtótájékoztatót tartanak. A tájékozatató témája: Indul a FIDESZ Kávézó, kezdődik a kopogtatócédulák gyűjtése.
2010. február 8.
Országértékelő 2010
A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület hagyományos országértékelő rendezvényét 2010. február 5-én, 15.00 órakor tartja. Helyszín: Millenáris park, Teátrum. Beszédet mond Orbán Viktor a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség elnöke.
2010. február 2.
Közgyűlés
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése soron következő ülését 2010. február 1-én, 9.00 órától tartja a Régi Városháza Nagytanácstermében.
2010. február 1.
Magyar Kultúra Napi Gála
A FIDESZ- Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt Magyar Kultúra Napi Gáláját 2010. január 21-én, 19.00 órakor tartja az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
2010. január 21.
Közgyűlés
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése soron következő ülését 2010. január 14-én, 9.00 órától tartja, a Régi Városháza Nagytanácstermében.
2010. január 14.
Karácsonyi üzenet
BOLDOG, BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPET, SIKERES ÚJ ÉVET KÍVÁNOK MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK!
2009. december 24.
Sajtótájékoztató
Halász János Debrecen alpolgármestere 2009. december 16-án, 13.00 órakor sajtótájékoztatót tart a Tudásexpó -Expressz, a lehetőségek kapuja címmel.
2009. december 16.
Sajtótájékoztató
Halász János Debrecen alpolgármestere 2009. december 16-án, 16.00 órakor sajtótájékoztatót tart. A sajtótájékoztató témái: 2009. év kulturális kínálatának értékelése, a 2010. év rendezvényeinek bemutatása, világsztárok Debrecenben
2009. december 16.
Évzáró értekezlet
A Nagyerdei Kultúrpark évzáró értekezletét 2009. december 11-én, 12.30 órakor tartja.
2009. december 11.
Közgyűlés
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése soron következő ülését 2009. december 10-én, 9.00 órától tartja a Régi Városháza Nagytanácstermében.
2009. december 10.
Állampolgársági eskü
A Állampolgársági esküt 2009. december 9-én, 13.00 órától Halász János alpolgármester előtt tehetik le az arra jogosultak.
2009. december 9.
Sajtótájékoztató
Halász János Debrecen alpolgármestere a XIX. Nemzetközi Betlehemes Találkozóról tart sajtótájékoztatót 2009. december 9-én, 10.00 órakor a Debreceni Művelődési központ Kossuth utcai épületében.
2009. december 9.
Bizottsági ülés
A Parlament Kulturális és sajtóbizottság Kulturális vidékfejlesztési albizottsága, valamint a Sport- és turisztikai bizottság, a Parlament főemelet 37-38. számú tanácstermében, 2009. december 8-án (kedd) 10.30 órakor együttes ülést tart.
2009. december 8.
Bizottsági ülés
Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága soron következő ülését 2009. december 1-én 12.00 órától tartja a Képviselői Irodaház 5. emeleti 569. számú tanácstermében.
2009. december 1.
Parlament
A Parlament soron következő ülését 2009. november 30-án 13.00 órától tartja.
2009. november 30.
Közgyűlés
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése soron következő ülését 2009.november 26-án 9.00 órakor tartja a Régi Városháza Nagytanácstermében.
2009. november 26.
Alpolgármesteri fogadóóra
Halász János Debrecen alpolgármestere 2009. november 25-én 13.00 órától fogadóórát tart.
2009. november 25.
Bizottsági ülés
Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága soron következő ülését 2009. november 24-én 10.00 órától, a Képviselői Irodaház 5. emeleti 569. számú tanácstermében tartja.
2009. november 24.
Parlament
A Parlament soron következő ülését 2009. november 23-án tartja.
2009. november 23.
Ünnepi ülés
2009. november 20-án 10.00 órától a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Hajdú-Bihar Napja alkalmából ünnepi ülést tart. Helyszín: Balmazújváros, Veres Péter Általános Művelődési Központ
2009. november 20.
Országgyűlés
Az Országgyűlés 2009. november 16-án tartja soron következő ülését.
2009. november 16.
Debrecen bemutatkozása Patraszban
2009. november 12-15. között Patrasz meghívására Debrecen mutatkozik be a görög városban. A látogatás során a városok vezetői egyeztetnek a testvérvárosi kapcsolatok lehetőségéről. Kiállítást rendeznek Benda István fotóművész képeiből, valamint Tóth József nagykövet úr Magyarországról, Halász János alpolgármester úr Debrecenről tart előadást.
2009. november 13.
Országgyűlés
Az Országgyűlés 2009. november 2-án tartja soron következő ülését.
2009. november 12.
Sajtótájékoztató
Halász János és Pósán László országgyűlési képviselők, a 2010-es költségvetés Debrecent érintő módosító indítványairól tartanak sajtótájékoztatót 2009. november 5-én, 15.15 órakor a FIDESZ Irodában (Debrecen, Piac utca 79.).
2009. november 5.
városi ünnepség Balatonfüred
Balatonfüred Város Önkormányzata, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára városi ünnepség keretében 2009. október 23-án, 09.30 órától emlékezik. Ünnepi beszédet mond Halász János országgyűlési képviselő, a Parlament Kulturális Bizottságának alelnöke, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere.
2009. október 23.
ünnepi közgyűlés
Debrecen Megyei Jogú Város az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 53., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója tiszteletére ünnepi közgyűlést tart 2009. október 22-én, 11.00 órakor, a Régi Városháza nagytanácstermében.
2009. október 22.
szakmai továbbképzés
A Területi Művelődési Intézmények Egyesületének Elnöksége, az egyesületükhöz tartozó intézmények igazgatói és gazdasági vezetői részére szakmai továbbképzést szervez 2009. október 21-én, 11.00 órakor. A "Kultúrpolitika aktuális kérdéseiről" címmel előadást tart Halász János, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke.
2009. október 21.
Országgyűlés
Az Országgyűlés 2009.október 19-én tartja soron következő ülését.
2009. október 19.
Bizottsági ülés
Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága 2009. október 13-án, 10 órakor a Képviselői Irodaház V. emelet 569. számú tanácstermében tartja soron következő ülését.
2009. október 13.
Országgyűlés
Az Országgyűlés 2009. október 12-én, 13.00 órakor tartja soron következő ülését.
2009. október 12.
Parlament
A Parlament soron következő ülését 2009. október 5-én tartja.
2009. október 5.
Sajtótájékoztató
2009.október 2-án, 10.45 órakor, a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ épületében Halász János Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere sajtótájékoztatót tart az októberben megrendezésre kerülő Országos Nagyi Könyvtári Napok eseménysorozatról.
2009. október 2.
Sajtótájékoztató
Halász János Debrecen Megyi Jogú Város alpolgármestere 2009. szeptember 30-án, 15.00 órakor "Itt van az ősz, itt van újra..., és itt van újból a Debreceni Őszi Fesztivál!" címmel tart sajtótájékoztatót.
2009. szeptember 30.
Közgyűlés
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése 2009. szeptember 24-én, 9.00 órakor, a Régi Városháza Nagytanácstermében tartja soron következő ülését.
2009. szeptember 24.
Parlament
A Parlament 2009. szeptember 14-én, 13.00 órakor kezdi meg őszi ülésszakát.
2009. szeptember 14.
Közgyűlés
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése 2009. szeptember 10-én, 9.00 órakor, a Régi Városháza Nagytanácstermében tartja soron következő ülését.
2009. szeptember 10.
Birka- és Slambucfőző Örömnap
Hajdúszoboszló önkormányzatának Kulturális, Sport és Ifjúsági Bizottsága, mint a debreceni székhelyű Városok, Falvak Szövetségének tagja tisztelettel meghívja a többi tagtelepülés képviselőit a X. jubileumi Birka- és Slambucfőző Örömnapra, melynek eseményei 2009. szeptember 6-án, vasárnap egész nap zajlanak.
2009. szeptember 6.
Alternatív Színházi Szemle
Halász János alpolgármester 2009. szeptember 2-án, 14.00 órai kezdettel a MODEM épületében tart sajtótájékoztatót a Debrecenben zajló Alternatív Színházi Szemléről.
2009. szeptember 2.
Évadnyitó Társulati Ülés
A debreceni Csokonai Színház 2009. szeptember 1-én, 14.15 órától tartja a 2009/2010-es színházi évadot megnyitó Társulati Ülését.
2009. szeptember 1.
Satótájékoztató
2009. július 15-én 11 órakor Halász János Debrecen alpolgármestere sajtótájékoztatót tart az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájáról, amely 2009. július 21-30. között kerül megrendezésre. A rendezvény keretein belül a megszokott mesterkurzusok mellett szervezik meg a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar zenekari táborát Váráry Tamás zongoraművész, karmester irányításával. A sajtótájékoztató helye: Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar, Egyetem tér 2.
2009. augusztus 15.
Útra kel a karnevál
A Debreceni Virágkarnevál keretein belül zajló 'Útra kel a karnevál' programról, 2009. július 8-án Budapesten, a Parlament Caféban tart sajtótájékoztatót Halász János Debrecen MJV alpolgármestere és Rogán Antal V. kerületi polgármester.
2009. július 8.
Közgyűlés
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése 2009.július 3-án 9.00 órakor, a Régi Városháza Nagytanácstermében tartja soron következő ülését.
2009. július 3.
Parlament
A Parlament 2009. június 29-én 13.00 órától tartja záró ülésnapját.
2009. június 29.
Közgyűlés
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése 2009. június 25-én, 9.00 órától tartja soron következő ülését a Régi Városháza Nagytanácstermében.
2009. június 25.
VFSZ Közgyűlés
A VÁROSOK FALVAK SZÖVETSÉGE Kulturális Régió 2009. június 18-án (csütörtök), 10.30 órakor tartja soron következő közgyűlését. Helyszín: DMJV Polgármesteri Hivatala (4042 Debrecen, Piac utca 20.), 63-as tárgyaló.
2009. június 18.
Virágosztás
A Virágosabb Debrecenért Program keretében Halász János képviselő úr körzetében 2009. június 10-én 17.oo órakor a Jégcsarnok parkolójában virágosztás lesz.
2009. június 10.
Közgyűlés
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése 2009. május 28-án, 9.00 órától tartja soron következő ülését a Régi Városháza Nagytanácstermében.
2009. május 28.
Önkormányzati Képviselők Fóruma
A közös sikerek és az előttünk álló feladatok számbavétele érdekében Önkormányzati Képviselők Fórumának ülésére kerül sor 2009. május 29-én 15 órakor Budapesten, a Syma Rendezvénycsarnok ’A’ – termében.
2009. május 28.
Sajtótájékoztató
2009. május 27-én 11.00 órakor, a debreceni Benedek Elek Könyvtárban Halász János alpolgármester sajtótájékoztatót tart a városi küönyvtár szolgáltatásainak fejlesztése tárgyában.
2009. május 27.
Bizottsági ülés
Az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága 2009. május 26-án (kedd) 10.00 órakor, a Képviselői Irodaház V. emelet 569. számú tanácstermében tartja soron következő ülését.
2009. május 26.
Sajtótájékoztató
Dr. Bóka István Balatonfüred polgármestere és Halász János Debrecen alpolgármestere 2009. május 25-én sajtótájékoztatót tart a Parlament Caféban (Bp. Vértanúk tere 1.) a Debrecen részvételével zajló balatonfüredi nyári kulturális rendezvényekről.
2009. május 25.
Alpolgármesteri fogadóóra
Halász János Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere 2009. május 13-án 14.00-16.00 órakor tartja fogadóóráját.
2009. május 13.
Ellenőrző albizottság
A Kulturális és sajtóbizottság Ellenőrző albizottsága a Képviselői Irodaház V. emelet 569. számú tanácstermében, 2009. május 12-én 10.30 órakor tartja soron következő ülését.
2009. május 12.
Sajtótájékoztató
A FIDESZ 2009. május 8-án 10.15 órától sajtótájékoztatót tart. Témája: az ajánlószelvények gyűjtésének eredménye Debrecenben. A tájékoztatót tartja Halász János országgyűlési képviselő.
2009. május 7.
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése 2009. április 30-án 9.00 órától tartja soron következő ülését a Régi Városháza Nagytanácstermében (Debrecen, Piac u. 20.)
2009. április 23.
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése 2009. április 8-án 9.30 órától tartja soron következő rendkívüli ülését a Régi Városháza Nagytanácstermében (Debrecen, Piac u. 20.)
2009. április 7.
Sajtótájékoztató
Európa Parlamenti választások 2009. A sajtótájékoztatót tartja: Halász János és Dr. Pósán László országgyűlési képviselők.
2009. április 2.
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése 2009. március 31-én 9.00 órától tartja soron következő rendes ülését a Régi Városháza Nagytanácstermében
2009. március 27.
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése 2009. március 19-én 9.00 órától tartja soron következő rendes ülését a Régi Városháza Nagytanácstermében
2009. március 13.
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése 2009. február 26-án 9.00 órától tartja soron következő rendes ülését a Régi Városháza Nagytanácstermében
2009. február 13.
Alpolgármesteri fogadóóra
Halász János Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere 2009. február 24-én 14.00-16.00 órakor tart fogadóórát.
2009. február 13.
Állampolgársági Eskü
Az Állampolgársági Esküt Halász János alpolgármester előtt tehetik le 2009. február 27-én.
2009. február 13.
A Parlament tavaszi ülésszakának első ülését 2009 február 16-án hétfőn tartják.
2009. február 9.
Fogadóóra
Halász János országgyűlési képviselő fogadóórája 2009. január 15-én 14-16 óráig lesz a debreceni FIDESZ irodában. (Piac u. 79.)
2009. január 12.
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése 2008. december 18-án 9.00 órától tartja soron következő rendes ülését a Régi Városháza Nagytanácstermében
2008. december 12.
2009. évi költségvetés debreceni vonatkozásai-területi módosító indítványok!
2009. évi költségvetés debreceni vonatkozásai-területi módosító indítványok címmel 2008. november 21-én sajtótájékoztatót tartanak Halász János és Pósán László országgyűlési képviselők a FIDESZ irodában 12 órától.
2008. november 20.
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése
Debrecen Megyei Jogú Város soron következő közgyűlését 2008. december 4-én tartja a városháza nagytanács termében.
2008. november 20.
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése
Debrecen Megyei Jogú Város soron következő közgyűlését 2008. november 6-án tartja a városháza nagytanács termében
2008. november 5.
Állampolgársági Eskü
Az Állampolgársági Esküt Halász János alpolgármester előtt tehetik le 2008. október 16-án.
2008. október 16.
Ünnepi Közgyűlés
2008. október 22-én 11 órától Debrecen Megyei Jogú Város Ünnepi Közgyűlést tart a Városháza Nagytanács termében.
2008. október 16.
Koszorúzás Október 23.-a tiszteletére
2008. október 23. 11 óra, Az egyetemi templom előtti 56-os emlékmű ünnepélyes megkoszorúzása.
2008. október 16.
„Könyvtárak összefogása a társadalomért”
2008 őszén tizenharmadik alkalommal kerül sor a „Könyvtárak összefogása a társadalomért” országos rendezvénysorozatra az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Október 7-12. között elsősorban a 12-18 évesek figyelmét szeretnénk ráirányítani arra, hogy a könyvtárak milyen lehetőségeket kínálnak az olvasásra, tanulásra, tájékozódásra, közös együttlétre. A programokról és az eseményről 2008. október 3-án Halász János alpolgármester tart sajtótájékoztatót.
2008. október 2.
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése
Debrecen Megyei Jogú Város soron következő közgyűlését 2008. október 2-án tartja a városháza nagytanács termében
2008. október 1.
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése
Debrecen Megyei Jogú Város soron következő közgyűlését 2008. szeptember 25-én tartja a városháza nagytanács termében
2008. szeptember 21.
Parlament Kulturális Bizottságának ülése
2008. szeptember 23-án a Parlament Kulturális Bizottságának ülésén a téma az ORTT lesz.
2008. szeptember 21.
Sajtótájékoztató
Az egyházi közgyüjtemények támogatása kapcsán 2008. szeptember 19-én pénteken sajtótájékoztatót tart Halász János, a Parlament Kultúrális bizottságának alelnöke.
2008. szeptember 18.
Parlament nyitó ülése
2008. szeptember 15-én tartja a Magyar Köztársaság Parlamentje őszi űlésszakának nyitóűlését.
2008. szeptember 13.
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése
Debrecen Megyei Jogú Város soron következő közgyűlését 2008. június 26-án tartja a városháza nagytanács termében
2008. június 22.
Parlament Záróülés
2008. június 9-én tartja a Magyar Köztársaság Parlamentje tavaszi űlésszakának záróülését.
2008. június 4.
Kultúrális bizottsági ülés
A parlament Kultúrális bizottsága "A könyvek árkötöttségéről" címmel NYÍLT NAPOT tart a Parlament delegációs termében 2008. június 3-án kedden 10 órától.
2008. június 2.
Megemlékezés
Az 1944-es bombázások emlékére koszorúzást szerveznek a Medgyessy sétányon található emlékműnél. Beszédet mond Halász János alpolgármester.
2008. május 31.
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése
Debrecen Megyei Jogú Város soron következő közgyűlését 2008. május 29-én tartja a városháza nagytanács termében
2008. május 28.
Debrecen Megyei Jogú Város közgyűlése
Debrecen Megyei Jogú Város soron következő közgyűlését 2008. április 24-én tartja a városháza nagytanács termében.
2008. április 18.
Város Napja
Április 11-e Debrecen Város Napja. Ünnepi közgyűléssel és kulturális rendezvényekkel idézi fel a város azt az 1693. április 11-i napot, amikor I. Lipót szabad királyi városi rangot adományozott Debrecennek.
2008. április 3.
Debrecen Megyei Jogú Város közgyűlése
Debrecen Megyei Jogú Város soron következő közgyűlését 2008. március 20-án tartja a városháza nagytanács termében.
2008. március 17.
Március 15.
Karcagon a Kossuth téren részt vesz az ünnepi koszorúzáson és beszédet mond Halász János Debrecen Megyei Jogú város alpolgármestere.
2008. március 14.
Népszavazás
Szociális Népszavazás! Mindenkit kérünk, menjen el és szavazzon három igennel!
2008. március 9.
Alpolgármesteri fogadóóra
Halász János 2008. február 20-án 14-16 óráig fogadóórát tart az Újvárosházán
2008. február 15.
Debrecen Megyei Jogú Város közgyűlése
Debrecen Megyei Jogú Város soron következő közgyűlését 2008. február 21-én tartja a városháza nagytanács termében.
2008. február 15.
Orbán Viktor évértékelő beszéde
Orbán Viktor szokásos évértékelő beszédét 2008. február 13-án, Szerdán este tartja Budapesten a Syma rendezvény csarnokban.
2008. február 6.
Parlament nyitó ülése
2008. február 11-én Hétfőn 13 órától tartja a Magyar Országgyűlés nyitó ülését.
2008. február 4.
Debrecen Megyei Jogú Város közgyűlése
Debrecen Megyei Jogú Város önkormányzata soron következő közgyűlését 2008. Január 31-én tartja a Városháza Nagytanácstermében.
2008. január 21.
Kulturális bizottsági ülés
A Parlament Kulturális Bizottsága 2007. december 12-én 15.30-tól tartandó ülésén meghallgatja Hiller István Minisztert.
2007. december 5.
Debrecen Megyei Jogú Város közgyűlése
Debrecen Megyei Jogú Város önkormányzata soron következő közgyűlését 2007. december 20-án tartja a Nagytanácsteremben.
2007. december 5.
XVI. Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó
2007. június 6-án 15 órától Halász János alpolgármester úr sajtótájékoztatót tart. Címe: XVI. Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó
2007. június 5.
Kulturális bizottsági ülés
A Parlament Kulturális bizottsága soron következő ülését 2007. június 5-én 10 órától tartja.
2007. május 31.
Sajtótájékoztató
Sajtótájékoztató Könyvtártámogatás ügyben. 2007. 05. 16. Szerda, 10.00 óra, Újkerti Könyvtárban. A Városi Könyvtár sikeres pályázatai.
2007. május 14.
Debrecen Megyei Jogú Város közgyűlése
Debrecen Megyei Jogú Város önkormányzata soron következő közgyűlését 2007. május 17-én, csütörtökön tartja 9 órától a Nagytanácsteremben.
2007. május 10.
Új többség, erős Magyarország! A FIDESZ XXII. kongresszusa
A Kongresszus időpontja: 2007. május 19. (szombat)- május 20. (vasárnap) Kezdési időpont: szombaton 14.00, vasárnap 10.00 A Kongresszus helyszíne: Hungexpo, Budapesti Vásárközpont (BNV), B pavilon (1101 Budapest, Albertirsai út 10.) A Kongresszus a B pavilonban kerül megrendezésre, de vele párhuzamosan a D pavilonban és környékén politikai börze, könyvvásár, dedikálás, filmvetítés, kiállítás, gyermek-játszóház, koncertek, bórkostoló és lacikonyha várják a résztvevőket.
2007. május 10.
Városok Falvak szövetsége
Városok Falvak Szövetsége közgyűlése 2007. május 10-én csütörtökön 12 órától.
2007. május 9.
Debrecen Megyei Jogú Város közgyűlése
Debrecen Megyei Jogú Város önkormányzata soron következő közgyűlését 2007. április 19-én, csütörtökön tartja 9 órától a Nagytanács teremben.
2007. április 18.
Születésnapi koncert
2007. március 25-én vasárnap 16 óra. Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar. Matuz istván 60 éves születésnapi koncertje.
2007. március 22.
Közgyűlés
Debrecen Megyei Jogú város soron következő közgyűlése 2007. március 29-én 9 órakor kezdődik a Városháza Nagytanács termében.
2007. március 22.
A Parlament Kultúrális Bizottságának ülése.
2007. április 3-án Bizottsági ülés, melyen tájékoztató hangzik el a készülő Színház Törvényről. Az ülést Halász János alelnök javaslatára hívták össze.
2007. március 22.
Koszorúzás
A Petőfi szobornál a város nevében koszorúz Halász János alpolgármester.
2007. március 12.
Állampolgársági eskű
2007. március 21-én Állampolgársági eskütétel 10 órától.
2007. március 12.
Debrecen kultúrájáért!
2007. február 28-án 18 órától a Debreceni Városvédő és Szépítő Egyesület Beszélgetést kezdeményez Debrecen kultúrájáért. Vendég Halász János alpolgármester.
2007. február 26.
Debrecen Megyei Jogú Város közgyűlése
Debrecen Megyei Jogú város soron következő közgyűlése 2007. február 15-én 9 órakor kezdődik a Városháza Nagytanács termében.
2007. február 10.
Szervusztok Pajtikák!
"Szervusztok Pajtikák!" kiállítás a Vojtina bábszínházban. A kiállítást 2007. február 2-án 14 órakkor megnyitja Halász János.
2007. január 29.
Közgyűlés
Debrecen Megyei Jogú város soron következő közgyűlése 2007. január 25-én 9 órakor kezdődik a Városháza Nagytanács termében.
2007. január 23.
Beszélgetés a kultúra finanszírozásáról
Kötetlen beszélgetésre invitálja az érdeklődőket Halász János a debreceni Fidesz kávézóba 2006. február 23-án, csütörtökön 13.00-tól. A téma a kultúra finanszírozása.
2006. február 15.
Főiskolai előadás a kultúráról
Nemzet és kultúra, Hagyományőrzés, értékmentés, közösségépítés címmel tart előadást Halász János 2006. február 11-én, szombaton a Lakiteleki Népfőiskola Don Bosco Kollégiumának harmadik foglalkozásán, délután 3 órától.
2006. február 10.
Képzőművész aukció az otthontalanokért
2005. december 1-jén, csütörtökön 17.00 órától a debreceni Klub Barabás étteremben tartják azt az aukciót, ahol kortárs képzőművészek alkotásai kerülnek felajánlásra. Az ebből befolyt összeget az otthontalan családok megsegítésére szánják. Az eseményen Halász János köszönti az egybegyűlteket.
2005. november 28.
A 33. Lendvai Művésztelep kiállítása
2005. november 18-án nyílik meg Lendván a Művésztelep bronzalkotásait bemutató tárlat.Az ünnepélyes megnyitó 18.00-tól kezdődik a várgalériában, ahol Halász János köszöntőt mond, a kiállítást Balazek Anton, Lendva község polgármestere nyitja meg.
2005. november 16.
Parlamenti vitanap
2005. november 4-én folytatódik a költségvetés vitája a Parlamentben. Az általános vitában Halász János is felszólal.
2005. november 4.
Könyvtáravatás Mórahalmon
2005. október 19-én 10 órakor adják át Mórahalmon az immár felújított és belsőleg is átalakított Tóth Menyhért Városi Könyvtárat az olvasóknak. Megnyitó beszédet mond Halász János, majd az átadás után a könyvtár névadójának emléktábláját koszorúzza meg.
2005. október 18.
Szoboravatás Hajdúdorogon
Október 14-én, pénteken, Hajdúdorog főterén Győrfi Lajos szobrászművész Bocskai István fejedelmet ábrázoló bronz lovasszobrát avatják fel. A ceremónia után Halász János mond pohárköszöntőt.
2005. október 13.
Halász János látogatása Szentgotthárdon
2005. október 12-én délelőtt érkezik Szentgotthárdra Halász János,a Magyar-Szlovén Baráti Tagozat elnökeként. E látogatás során megismerkedik a magyarországi szlovének helyzetével,a szlovén Rábavidék falvaival és intézményeivel.
2005. október 3.
Tíz éves a Városi Szociális Szolgálat
Ebből az alkalomból szakmai konferenciát tartanak 2005. június 30-án, csütörtökön délelőtt, reggel nyolc órai kezdettel, a Miklós utca 18. sz. alatt, a Híd Alapítvány irodában. A rendezvény védnöke Halász János országgyűlési képviselő.
2005. június 28.
VII. karcagi birkafőző verseny
Karcagon, a Múzeumparkban 2005. június 24-25-én rendezik meg a VII. karcagi birkafőző versenyt, ahol Halász János is részt vesz mint meghívott vendég.
2005. június 20.
Konferencia a Református Kollégium dísztermében
2005. június 17-én, pénteken 9.30-16.00-ig a Református Kollégium dísztermében konferenciát tart a Városok, falvak szövetsége. Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke is az előadók között lesz. A programon részt vesz Halász János.
2005. június 15.
A Kulturális és sajtó bizottság kihelyezett ülése
2005. június 10-én, pénteken 15.00 órától a Kulturális és sajtó bizottság Miskolcon tart kihelyezett ülést, ahol a bizottság tagjai a város kulturális életéről tájékozódnak.
2005. június 6.
Nyugdíjas Ki mit tud
2005. június 4-én, szombaton tartják a Hajdú-Bihar-Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége által szervezett Ki mit tud megyei döntőjét a debreceni Aranybika Szálló Bartók-termében. A program meghívott vendége Halász János.
2005. május 30.
Olimpia a Vekeri-tónál
2005. május 28-án, szombaton a waldorf iskolák ötödikesei számára olimpiát szervez a debreceni Napraforgó Waldorf Általános Iskola a Vekeri-tó melletti mezőn, ahová határon túlról érkező gyerekeket is várnak. Az egész napos rendezvény védnöke Halász János.
2005. május 24.
Politikai fórum
2005. május 25-én, szerdán Hajdúnánáson Halász János politikai fórumot tart aktuális politikai kérdésekről.
2005. május 23.
Gyermeknap
2005. május 27-én, pénteken 9.00-17.00-ig lesz a debreceni Nagy Sándor Telepi Általános Iskola gyermeknapi rendezvénye, amelyen Halász János is részt vesz.
2005. május 23.
Egy éves a Jégcsarnok
2005. május 26-án(csütörtökön) ünnepli a debreceni Jégcsarnok felépülésének első évfordulóját. A helyszínen Halász János tart sajtótájékoztatót.
2005. május 18.
Számítógépek adományozása
2005. május 5-én, csütörtökön 14.00-tól a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnáziumban iskolai oktatást segítő számítógépeket adnak át. A résztvevőket Halász János országgyűlési képviselő köszönti.
2005. május 3.
Mihály napi vásár
2005. május 7-8-ig kerül megrendezésre a hagyományos Mihály napi vásár Debrecenben. A FIDESZ önálló standdal várja itt az érdeklődőket, akik szavazhatnak "Az emberek jelöltjére".
2005. május 3.
Kiállítás és díjátadás
2005. május 4-én(szerdán)15.00 órakor Hajdúböszörményben, a Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház Kiállítótermében (Bocskai tér 4.)rendezik meg a Bocskai a képzőművészetben című pályázatra érkezett műalkotásokból azok gyűjteményes kiállítását és a díjátadást. A kiállítást Halász János nyitja meg, amely május 4-től május 20-ig lesz megtekinthető.
2005. május 2.
A Kulturális és sajtó bizottság ülése
2005. május 2-án (hétfőn) kb. 15.00 órakor az interpellációk után az Országház főemelet 61. számú tanácstermében az Országgyűlés Kulturális és sajtó bizottsága ülést tart. Általános vita Dr. Pető Iván (SZDSZ) képviselő önálló indítványával kapcsolatban.
2005. április 28.
A Kulturális és sajtó bizottság Ellenőrző albizottságának ülése
2005. május 3-án (kedden) 15.00 órakor a Képviselői Irodaház V. emelet 569. számú tanácstermében a Kulturális és sajtó bizottság Ellenőrző albizottsága ülést tart. Témája A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény végrehajtásának figyelemmel kísérése: a filmjogok átruházásával kapcsolatos kérdések megvitatása. Tájékoztatást adnak: dr. Vági Márton, dr.Schneider Márta, Grunwalsky Ferenc.
2005. április 28.
A Megyei Jogú Városok Szövetségének ülése
2005. április 27. (szerda) Debrecen, Kassai u. 28. Főnix Csarnok Multifunkcionális terme A Megyei Jogú Városok Szövetségének ülése 10.50-11.20-ig Halász János tart konzultációt
2005. április 25.
Remény a Leukémiás Gyermekekért Közhasznú Alapítvány díjátadó ünnepsége
A támogatókat elismerő oklevéllel köszöntik, s Remény-díjakat nyújtanak át a legkiemelkedőbb adományozóknak. A díjak egyik átadója Halász János. 2005. április 21. (csütörtök) 11.00 Debrecen, Vár u. 11. Barabás étterem
2005. április 20.
A Kulturális és Sajtó Bizottság soron következő ülése
2005. április 19. (kedd) 10.00 A Kulturális és Sajtó Bizottság a Művészetek Palotájában tesz látogatást.
2005. április 18.
Debrecen, Lilla Téri Általános Iskola alapítványi bál
2005. április 8. (péntek) 18.00 Iskolai alapítványi bál fővédnöke Halász János.
2005. március 31.
A Megyei Jogú Városok Szövetségének ülése
2005. április 27. (szerda) Debrecen, Kassai u. 28. Főnix Csarnok Multifunkcionális terme A Megyei Jogú Városok Szövetségének ülése 10.50-11.20-ig Halász János tart konzultációt
2005. március 31.
Debrecen, Polgármesteri Hivatal Tanári Klub összejövetele
2005. március 31. (csütörtök) 13.00 Tanári Klub összejövetele Témája Debrecen iskoláiban a drogprevencióval foglalkozó pedagógusok tanári klubja. A rendezvényen részt vesz Halász János országgyűlési képviselő, ahol pályázati lehetőségekről lesz szó és beszámoló hangzik el a „ Nevelj okosan!” programról.
2005. március 30.
A Debrecen 2010 Programiroda megnyitója
2005. április 1. (péntek) 10.00 Megnyit a Debrecen 2010 Programiroda, mely Európa Kulturális Fővárosa debreceni pályázatát készíti elő. A megnyitón részt vesz Halász János, mint a Parlament Kulturális és Sajtó Bizottságának alelnöke.
2005. március 30.
A Parlament Kulturális és Sajtó Bizottságának ülése.
2005. április 5. (kedd) 13.00 A Parlament Kulturális és Sajtó Bizottságának ülése. Miniszteri beszámolót hallhatunk az Európa kulturális fővárosa pályázatról.
2005. március 30.
A miniszterjelölt meghallgatása 2005. február 9. (szerda) 13.00
Képviselői Irodaház Széchenyi rakpart 19. Az Országgyűlés Kulturális és Sajtó Bizottságának ülése Hiller István lemondása után a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának új vezetője lesz. Az Országgyűlés házszabálya értelmében a kulturális miniszter kinevezése előtt az illetékes parlamenti bizottság előtt meghallgatáson kell megjelennie. Ezen az ülésen erre a meghallgatásra kerül sor.
2005. február 7.
A 36. Magyar Filmszemle díjátadó ünnepsége
2005. február 8.(kedd) 18.00 Budapesti Kongresszusi Központ Az eseményen részt vesznek az Országgyűlés Kulturális Bizottságának FIDESZ-es országgyűlési képviselői, a FIDESZ frakció Kulturális Kabinetjének tagjai.
2005. február 7.
Elkezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka
2005. február 14. (hétfő) 13.00 Budapest Parlament Elkezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka
2005. február 7.
36. Magyar Filmszemle
Millenáris Teátrum és Mammut I. mozi
2005. február 1.
A Kulturális és Sajtó Bizottság
2003. december 4.-én tartja a Kulturális és Sajtó Bizottság következő ülését Budapesten, a Képviselői irodaházban. Itt tárgyalják a mozgókép törvényhez benyújtott FIDESZ-es módisító indítványokat is.
2003. december 2.
Fogadóóra
Következő fogadóórámat várhatóan 2003. december 18.-án a délutáni órákban tartom Debrecenben a Poroszlay út 97. szám alatti FIDESZ irodában. Érdeklődni a következő telefonszámon lehet: 52/541-703
2003. december 2.
"Képviselői" Mikulás
Mint ahogy minden évben, idén december 5-én délután is találkozhatnak a Tócóskert több pontján a "Képviselői" Mikulással a gyerekek és a felnőttek. Mindenkit szeretettel várunk.
2003. december 2.
Országgyűlési bizottsági tisztségviselők választása
Az újonnan megalakult Országgyűlés megválasztotta bizottságai tisztségviselőit.Ennek értelmében Halász János 2002.május 27-től a Társadalmi Szervezetek Bizottságánal alelnöke, és a Kulturális és Sajtó Bizottság tagja lett.
2002. május 27.
Parlament alakuló ülés
2002.május 15-én összeült első ülésére az újonnan választott országgyűlés. Az országgyűlési képviselők letették az esküt.
2002. május 15.
2002-es Országgyűlési Képviselő Választás eredménye
Debrecenben teljes a Fidesz sikere. Az első fordulós győzelmek után az április 21-i második fordulóban Halász Jánost a Debreceniek újra képviselőjükké választották.Köszönjük a támogatást!
2002. április 21.
Debrecen Városi TV, beszélgetés Halász János és dr Juhászné Lévai Katalin között.
A választások második fordulója előtt TV beszélgetésen vesz részt Halász János a debreceni 2.sz. választókerület Fidesz-MDF jelöltje.
2002. április 18.
Debrecen, Vidámpark: az új elvarázsolt kastély átadása
Halász János április 18-án 14 órakor átadja a debreceni Vidámpark elvarázsolt kastélyát.
2002. április 17.
Költészet Napja, "Versről versre" 24 órás versfelolvasás
A Debreceni Városi Könyvtár Olvasótermében 24 órás versfelolvasással ünnepelték a Költészet Napját,az ünnepségen a Rendezvény védnökeként részt vett Halász János az NKÖM Államtitkára is.
2002. április 10.
Debrecen, Nagyerdei Kultúrpark bővítése
Halász János részt vett Debrecenben a Nagyerdei Állat -és Növénykert új területének átadásán.
2002. április 5.
Nemzeti Színház bélyegblokk
A Magyar Posta a Nemzeti Színház megnyitása alkalmából bélyegblokkot bocsátott ki,melyet a Kulturális tárca államtitkára, Halász János mutatott be sajtótájékoztatón a Postás Művelődési Központban.
2002. március 13.
Nagyvárad-Újvárosi református templom és a római katolikus műemlékkönyvtár és levéltár felújítása
Ünnepi istentiszteletet, illetve hálaadó szentmisét tartottak szombaton Nagyváradon abból az alkalomból, hogy magyar állami támogatással elkészült a Nagyvárad-Újvárosi református templom belső felújítása és befejeződött a római katolikus műemlékkönyvtár és levéltár helyreállítása. A két ünnepi eseményen jelen volt Halász János, a Magyar Kulturális Örökség Minisztériuma politikai államtitkára és Alföldi László kolozsvári magyar főkonzul.
2002. március 3.
Magyar Kultúra Napja
A Magyar Kultúra Napja alkalmából az egész országban ünnepségeket tartottak. Egerben és Csurgón Halász János a Kulturális tárca államtitkára is részt vett a megemlékezéseken.
2002. január 23.
Letette a hivatali esküt Halász János
Mádl Ferenc köztársasági elnök pénteken átadta a kinevezési okmányt Halász Jánosnak, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma új politikai államtitkárának, aki a Parlamentben tartott ünnepségen tette le a hivatali esküt. Az államfő a beiktatáskor egyebek között azt emelte ki, hogy Halász János politikai tevékenysége, életútja is gazdag, tapasztalatokkal teli. A miniszterelnök komoly megfontolások után tett javaslatot Halász János kinevezésére - tette hozzá a köztársasági elnök. Mádl Ferenc szavai szerint az államtitkár stratégiai fontosságú területet képvisel majd tevékenységével. A kulturális minisztérium az elmúlt három évben - önállósodása óta - rendkívüli eredményeket tudott felmutatni - fogalmazott a köztársasági elnök.
2002. január 4.
Megkezdte munkáját Halász János, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma új politikai államtitkár
Ünnepélyes beiktatása január 4-én lesz. Halász János művelődésszervezőként valamint matematikusként diplomázott a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen. Már hallgatóként részt vett több kulturális és társadalmi szervezet munkájában. Tanulmányai befejezése után a debreceni Újkerti Közösségi Ház igazgatója lett, majd Derecskén a Jóléti Szolgálat Alapítvány vezetőjeként szociális, szociokulturális tevékenységeket irányított.1995-1998 között mint debreceni önkormányzati képviselő részt vett a kulturális bizottság munkájában, melynek alelnöke volt. A Fidesz-MPP debreceni egyéni országgyűlési képviselője államtitkári kinevezése előtt a frakció szóvivője valamint frakcióvezető-helyettese volt. A parlament munkájában a Társadalmi Szervezek Bizottsága alelnökeként valamint a Szociális- és Egészségügyi Bizottság tagjaként tevékenykedett. Emellett az Észak - Alföldi Regionális Ifjúsági Tanács elnökeként is dolgozott. Politikai tisztségei mellett a Debreceni Egyetem Művelődéstudományi Tanszékének óraadója.
2002. január 3.
Közgyűlés
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése soron következő ülését 2010. február 18-án, 9.00 órától tartja a Régi Városháza Nagytanácstermében.
2001. február 18.
Közgyűlés
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése soron következő ülését 2010. február 18-án, 9.00 órától tartja a Régi Városháza Nagytanácstermében.
2001. február 18.
Közgyűlés
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése soron következő ülését 2010. február 18-án, 9.00 tartja a Régi Városháza Nagytanácstermében.
2001. február 18.
Közgyűlés
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése soron következő ülését 2010. február 18-án, 9.00 órától tartja a Régi Városháza Nagytanácstermében.
2001. február 18.
Sajtótájékoztató
Halász János és Pósán László országgyűlési képviselők 2010.február 17-én, 11.00 órától a Fidesz Irodában sajtótájékoztatót tartanak. A tájékoztató témája a FIDESZ debreceni választási etikai kódexe.
2001. február 17.
Sajtótájékoztató
Halász János és Pósán László országgyűlési képviselők 2010. február 17-én 11.00 órától sajtótájékoztatót tartanak a FIDESZ debreceni irodájában. A tájékoztató témája a FIDESZ debreceni választási etikai kódexe.
2001. február 17.
Számítógépek adományozása
2005. május 5-én, csütörtökön a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnáziumban iskolai oktatást segítő számítógépeket adnak át. A résztvevőket Halász János országgyűlési képviselő köszönti.
Számítógépek adományozása
2005. május 5-én, csütörtökön a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnáziumban iskolai oktatást segítő számítógépeket adnak át. A résztvevőket Halász János országgyűlési képviselő köszönti.
Konferencia a Református Kollégium dísztermében
2005. június 17-én, 9.30-tól 16.00-ig Konferenciát rendeznek Debrecenben,a Református Kollégium dísztermében. Délelőtt a Partium, az európai régió, majd a Városok, falvak szövetsége előadásait hallhatjuk. Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke, Bölcskei Gusztáv püspök is az előadók között lesz. Ezen a sokszínűnek ígérkező rendezvényen Halász János is részt vesz.
Regionális civil találkozó
Civil szervezeteket érintő fontos kérdésekről lesz szó 2005. december 10-én, Győrben a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány Civil Egyeztető Fórumának találkozóján. Az eseménnyel egy nagy országos civil találkozót készítenek elő, helyszíne a Megyeháza Díszterme. Halász János , mint a Társadalmi Szervezetek Bizottságának tagja vesz részt ezen a találkozón.
Szervusztok Pajtikák!
"Szervusztok Pajtikák!" kiállítás a Vojtina bábszinházban. A kiállítást 2007. február 2-án 14 órakor megnyitja Halász János.
Debrecen Megyei Jogú Város közgyűlése
Debrecen Megyei Jogú Város önkormányzata soron következő közgyűlését 2008. január 31-én tartja a Városháza Nagytanácstermében.
Alternatív Színházi Szemle
Debrecen Patraszban
2009. novemberében, Patrasz meghívására Debrecen bemutatkozhat a görög városban. A látogatás során megtárgyalják a testvérvárosi megállapodás részleteit a Patraszi Egyetemen. Kiállítást rendeznek Benda István fotóművész képeiből. Halász János Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere előadásában bemutatja Debrecen jelenét és a jövő lehetőségeit.
Ünnepi ülés
A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Hajdú-Bihar Megye Napja alkalmából Ünepi ülést tart 2009. november 20-án, 10.00 órától Balmazújvárosban, a Veres Péter Általános Művelődési Központban.
Rákóczi-szobor avatása Franciaországban
Halász János államtitkár avatta fel II. Rákóczi Ferenc szobrát a franciaországi Yerres-ben, szeptember 18-án. Rákóczi halálának 275. évfordulója alkalmából Borsi Antal sárospataki szobrászművész készítette el a fejedelem bronz mellszobrát és a hozzá tartozó posztamenst. A Párizstól 23 kilométerre található Yerres-ben töltötte Rákóczi franciaországi emigrációjának utolsó két évét 1715 és 1717 között, s végakaratárának megfelelően az itteni kolostorban helyezték szívét örök nyugalomra. A fejedelem szívét tartalmazó aranyszelencének azonban a történelem viharaiban nyoma veszett, de Yerres lakói a mai napig őrzik a magyar történelem emblematikus alakjának emlékét.
„Közös jövőnk: Hajdú-Bihar” közművelődési intézmények az élethosszig tartó tanulásért
Nemcsak új munkahelyekre, hanem megfelelő szaktudásra is szükség van - erről beszélt Halász János államtitkár a Közös jövőnk: Hajdú-Bihar című uniós program zárórendezvényén Debrecenben. Az elmúlt fél évben több mint 300 álláskeresőnek tartottak tanfolyamokat, közülük többen már új munkahelyükön dolgoznak. A Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ, valamint Hajdú-Bihar megye négy városa művelődési intézményének részvételével létrejött megyei konzorcium által szervezett képzéseken az elmúlt fél évben több mint 300 álláskereső vehetett részt. A mintegy százmillió forintos programot teljes egészében uniós forrásból finanszírozták. A program július 30-án, a Méliusz Központban tartott záró konferenciáján Halász János, , a NEMFI parlamenti államtitkára hangsúlyozta: - Ahhoz, hogy új munkahelyeket teremtsünk, sok gazdasági erő és tevékenység kell, és szükség van arra is, hogy az emberek is felkészültek legyenek rá. Ez a program a felnőttképzésen és közművelődési intézmények segítésén keresztül ezt adja meg –Halász János. A tervek szerint 2013-ig újabb tanfolyamokat indítanak hátrányos helyzetűen számára. Halász János államtitkár szerint nagy szükség van a helyi igényekhez igazodó képzésekre, hiszen fontos, hogy az új álláshelyeket megfelelő képzettségű emberek töltsék be. (www.dehir.hu/szerkeszto)
A tánc közösségre nevel - konferencia megnyitó ünnepség a Hagyományok Ház
A tánc közösségre nevel, emellett fontos a népi kultúra megőrzése szempontjából – hangsúlyozta Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken, a 40 éves táncházmozgalom alkalmából rendezett konferencia megnyitó ünnepségén. A Hagyományok Házában szervezett ünnepségen Halász János kiemelte: a nemzeti, népi kultúra megőrzése a magyarság fennmaradásának egyetlen lehetősége. A néptánc pedig, a hagyomány és a kreativitás közt teremt kapcsolatot – tette hozzá az államtitkár. Halász János - Kodály Zoltánt idézve - elmondta: „a művelt rétegen a sor, hogy megőrizze a hagyományokat”. A táncházmozgalommal megkezdődött ez a folyamat – hangsúlyozta.